Около 327 000 хора и семейства ще получат помощи за

...
Около 327 000 хора и семейства ще получат помощи за
Коментари Харесай

Над 327 хиляди семейства ще получат помощи за отопление

Около 327 000 хора и фамилии ще получат помощи за отопление за идния зимен сезон. В съпоставяне с предходната година броят им ще се усили с над 25 000. Това оповестиха от Министерството на труда и обществената политика (МТСП).

Разширяването на обсега на програмата за целево енергийно подкрепяне на Министерството на труда и обществената политика е вследствие на направените нормативни промени, които улесняват достъпа до поддръжка на хората от уязвимите групи.

Размерът на помощта за отопление за целия иден зимен сезон (1 ноември 2023 година – 31 март 2024 г.) ще бъде 546,95 лева, което е с 4,47% повече спрямо предходната година. Повишаването е съобразено с решението на Комисията за енергийно и водно контролиране за цените на електрическата енергия за бита от 1 юли.

Увеличението на пенсиите от 1 юли с 12% няма да лиши пенсионерите от помощи за отопление . За да не се допусне отпадане от подкрепяне, министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова издаде заповед за установяване на корекционен коефициент, с помощта на който при преценка на достъпа до поддръжка приходът от пенсии ще бъде намаляван с 12%, с колкото е осъвременяването им.

Заявления за помощи за отопление се подават от 1 юли до 31 октомври 2023 година в дирекциите „ Социално подкрепяне “ (ДСП) – персонално от заявителя, посредством лицензиран пощенски оператор, в това число посредством услуга за електронна предложена поща, по реда на Закона за електронното ръководство – с дипломиран електронен автограф или посредством Системата за несъмнено електронно връчване.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР