Около 300 малки ВЕИ производители организират протест на 8 май

...
Около 300 малки ВЕИ производители организират протест на 8 май
Коментари Харесай

Малките ВЕИ производители излизат на протест на 8 май

Около 300 дребни ВЕИ производители провеждат митинг на 8 май пред Министерския съвет. Планирано е акцията да стартира в 10 часа и да продължи през целия ден. Протестните дейности ще продължат, в случай че настояванията ни не бъдат признати, декларират уредниците в известие до медиите.

Срещу дребните ВЕИ в България се води систематична политика за цялостното им елиминиране за реплика на ограничения за събаряне на цената на тока. Фирмите разполагат с съответни данни за погрешно използване на законите, което води до облагодетелстване на огромните ВЕИ централи. Това от своя страна е фактор за високата цена на такса „ отговорности за обществото “ и оттова - на тока за всички консуматори, написа в известието.

Малките ВЕИ упорстват за вярно използване на закона и за прекъсване на терора върху дребните фамилни ВЕИ. Планирано е по време на митинга да има алегорично чупене на фотоволтаични панели, което ще олицетворява законодателната тесла, която банкрутира десетки компании и провали бъдещето на 300 дребни фамилни компании.

Малките ВЕИ производители имат подготвеност да продължат с чупенето на панели до преразглеждането на несправедливото пояснение и използване към тях на текстове от Закона за енергетиката, което ги ощетява  " за сметка на олигархичните централи ". Те се заканват, при крах на митинга, да счупят обществено фотоволтаична централа, банкрутирала поради законови недоразумения.

Както в. " Сега " писа, въпросът е отпреди близо 5 година, когато изкупните цени на тока от ВЕИ централите със междинна мощ от 50-60 киловата, построени по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), бяха намалени с промени в Закона за енергетиката по така наречен " схеми за подкрепяне ". Заради двойно финансиране - изкупна цена и финансиране от Европейски Съюз, през 2015 година Европейска комисия отхвърли да признае заплащания за общо 28 млн. евро. Още тогава обаче притежатели на централите обявиха, че със заявката за прилагане на евросредствата са заявили, че токът им ще се изкупува на преференциални цени и това било записано и в договорите им с ЕРП-тата. Наясно с това били и от фонд " Земеделие ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР