Около 300 хиляди австралийци излязоха на улиците в петък, като

Около 300 хиляди австралийци излязоха на улиците в петък, като ...

300 000 австралийци на протест срещу климатичните промени.

Около 300 хиляди австралийци излязоха на улиците в петък, като поискаха решителни действия от правителството за борба с изменението на климата, съобщи телевизионният канал ABC с позоваване на организаторите.

Huge crowds turn out for #ClimateStrike protests in Australia and Asia-Pacific pic.twitter.com/eOYufN2IBy
— Guardian Australia (@GuardianAus) September 20, 2019
Три дни преди срещата на върха на ООН за изменението на климата в много държави се провежда кампания, наречена Глобален ден на действие. Организаторите очакват да присъстват милиони хора в 150 държави. Протестният митинг се събра около 16-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг, която беше първата, която протестира в шведския парламент миналата година.
"Невероятни снимки на климатичната стачка в Австралия. Тази огромна тълпа се събра в Сидни. Австралия определя стандарта!" написа в Twitter Тунберг.

Australia has been brought to a standstill, as students skipped the classroom to form protests all over the country, fired up over climate change. @lizziepearl #9News pic.twitter.com/2Tg5zM7s3v
— Nine News Australia (@9NewsAUS) September 20, 2019
В Австралия демонстрациите се провеждат в столиците на всичките осем щата и територии и в други 104 града. Протестиращите изискват федералното правителство да изостави проектите за нефт, газ или въглища и напълно да премине към производството и износа от възобновяеми енергийни ресурси.
Освен това те искат властите да отделят средства за „справедлива трансформация и създаване на работни места за всички работници в индустрията на изкопаемите горива“, пише БГНЕС.

Източник: actualno.com