Около 30% от нощните заведения в България не са отворили

...
Около 30% от нощните заведения в България не са отворили
Коментари Харесай

30% от нощните заведения са на ръба на фалита, алармираха от бранша

Около 30% от нощните заведения в България не са отворили от понеделник и по всяка възможност няма да имат тази опция без значение от анулацията на рестриктивните мерки, направенa в неделя. Това оповестиха от сектора, представени от 24 часа. Най-вероятно те ще банкрутират, защото макар облекченията няма по какъв начин да устоят при сегашните условия.
“Нашите членове имат незабавна потребност от специфични нисколихвени заеми – както за компаниите, по този начин и за личния състав им, другояче няма по какъв начин да продължим да работим ”, сподели пред “24 часа ” шефката на Българската хотелиеро-ресторантьорска организация Вени Петрова. “Въпреки уверенията на ръководещите, банките дават отговор, че би трябвало да изчакаме за разпределяне на заеми при облекчени условия, тъй като към този момент няма механизъм, по който да вършат това. Дори когато отварят нощните си заведения, сътрудниците работят на загуба, тъй като оборотите са доста ниски. А би трябвало да прибавим и новите разноски, зародили по отношение на ковид. Когато работеха след 15 юни с 30% от потенциала си, активността им също беше на загуба. На процедура 30% от тях са на ръба на банкрута ”, сподели Петрова.
Шефът на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов направи калкулации, че една приблизително огромна дискотека към този момент дава по към 5 000 лв. месечно за консумативи за хигиенизиране, които преди пандемията са били към 5 пъти по-ниски - към 1000 лв. на месец. “В един ресторант с 200-300 места за сядане тези разноски към този момент са по към 2000 лв. месечно ”, добави той.
По думите на Алибегов незабавно след 15 юни, когато падна възбраната за визити на заведения на закрито и на сватбите и абитуриентските тържества, е почнало насрочване на доста такива събития. “В един миг обаче още веднъж бе наложена възбрана и от сватбени организации знам, че им се е наложило да анулират 45% от тези празненства и даже да връщат капаро и други предплатени суми ”, сподели той.
Алибегов твърди още, че никой не може да потвърди, че скупчването на хора в нощни заведения и клубове е довело до сегашната вълна от короновирусни болести. “Случаите, които се цитират, са единични. Когато почнаха митингите и видяхме по малкия екран по какъв начин хиляди хора се струпват на едно място в центъра на София и съвсем никой не носи маска, взехме решение, че това е към този момент прекомерно. На процедура митингите ни помогнаха да организираме среща с министъра на опазването на здравето в неделя и да сложим въпроса за затворените нощни заведения. В нито една дискотека в България няма да видите толкоз доста хора вкупом, както на митингите ”, сподели още шефът на асоциацията.
Другото, което прави бизнеса на нощните заведения доста сложен, е, че за разлика от заведенията за хранене те на процедура не са усетили облекчението от понижения на 9% Данък добавена стойност. Около 25-30% от оборота на нощните заведения се състои от безалкохолни питиета, храна и кафе, останалите 70-75% са от алкохол, за който налог добавена стойност продължава да е 20%. “Наесен ще се борим за понижение на налога и върху бирата и виното За спиртните питиета е ясно, че не може, защото те са акцизна стока, а и на никое място в Европейския съюз няма такова облекчение за тях. Но България въпреки всичко е винопроизводителна страна и по-ниското Данък добавена стойност ще способства доста за възкръсване на това произвеждане ”, сподели Алибегов.
В същото време през юни осигурителните прагове за работещите в областта на заведенията бяха вдигнати на 800 лева, което е нарастване с към 35%, а това е вдигнало разноските за личен състав. Допълнителна компликация е, че самият личен състав към този момент се намира по-трудно, защото многократното отваряне и затваряне на нощните заведения е предиздвикало работещите да си търсят друга работа. Най-голямата пречка за сектора обаче са мощно намалелите обороти. Според шефката на БХРА страната не прави нищо за рекламирането на България на открито като туристическа дестинация. Ричард Алибегов даже предвижда, че в случай че нещата продължат по този метод, огромни курортни комплекси като да вземем за пример Слънчев бряг, които е неуместно да бъдат напълнени единствено с родни туристи, несъмнено ще би трябвало да бъдат изцяло затворени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР