Около 30% от българите, преживели инфаркт, палят отново цигара Около

...
Около 30% от българите, преживели инфаркт, палят отново цигара Около
Коментари Харесай

Около 30% от българите, преживели инфаркт, палят отново цигара

Около 30% от българите, претърпели инфаркт, палят още веднъж цигара Около 30 % от българите, които са претърпели инфаркт, палят още веднъж цигара, което е безусловно противопоказно. Това демонстрират последните изследвания, осведоми Дарик един от най-хубавите кардиолози у нас проф. Борислав Георгиев, който към този момент над три десетилетия практикува в Националната кардиологична болница.

 
Защо приказваме за над 100-годишни хора, които не са спирали през живота си да пушат и цигареният пушек ли носи най-голяма щета на сърцето, изяснява проф. Георгиев: " Прадядо ми умря на 110 години и пушеше по две кутии цигари дневно. Преди 40 години имаше едни цигари без филтър. Но живееше високо в планината. Имаше различен метод на живот, имаше различен метод на хранене. Донякъде е генетика. Но през днешния ден актуалният човек е изложен на въздействието на доста рискови фактори - нездравословно хранене, затънал метод на живот, тютюнопушене, стрес ".

 
" Хипертонията е една от тях, тя се е нараснала съразмерно на напрежението в модерното о0бщество. Дали се подмладила или ние по-рано я откриваме - в този момент има доста положителни профилактични тактики. В Америка вкараха така наречен най-ранна профилактика, което е възпитанието на децата и подрастващите да не получат рисковия фактор. В Америка го няма поради метода на хранене, там са едни специфични общества, които употребяват доста захар, доста въглехидрати, доста месо, доста мазнини. Не желая да споделям какъв брой килокалории е един техен сандвич. Има интензивно придвижване на лекарите за понижаване на тази консумация. Там те са дебели, мазни, с висок риск от диабет, в случай че не са към този момент с ранна атеросклероза ", изяснява проф. Георгиев.

 
По думите му в България имаме положителни достижения в региона на кардиологията във вторичната профилактика: " Тоест ние непрестанно лансираме тезата, че би трябвало да се взимат медикаменти за намаление на холестерола, че би трябвало да се управлява кръвното налягане. Виждаме положителни резултати - сред 20 и 40% от хората, на които сме предложили, съблюдават рекомендациите ни. Те са под тези мечтани прицелни стойности, само че отново има 56-60%, които не ги съблюдават. Това е и междинното за Европа ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР