Около 30 на сто от заведенията в София въобще не

...
Около 30 на сто от заведенията в София въобще не
Коментари Харесай

Всяка трета кръчма - затворена

Около 30 на 100 от заведенията в София изобщо не отвориха при започване на май, откакто бяха отстранени ограничаващите ограничения за работата на заведенията за хранене. Това оповестиха Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията, пред „ Телеграф “.

10 на 100 от компаниите в този отрасъл пък оповестиха банкрут, разяснява Алибегов. Останалите 20 на 100 от заведенията, които стоят затворени, търсят покупател за бизнеса си.

Причината е, че се оказа по-изгодно за доста от притежателите на подобен бизнес изобщо да не отворят. Това са главно заведения, които се намират в по-малките обитаеми места, както и в черноморските курорти на север от Бургас. В един от най-големите курорти по Черноморието - Слънчев бряг, над 70 на 100 от хотелите останаха затворени. Вследствие на това и магазини, и заведения в курорта не работят. В същото време на юг от Бургас бизнесът работи на обороти съвсем като предходната година, разяснява Алибегов. Според него обаче потенциалът на местата на юг не може да доближи и половината от този на Слънчев бряг.

В столицата оборотите пък се сринаха с 45 на 100, сочат данни на Асоциацията на заведенията. Основната причина е неналичието на чужденци. По данни на организацията към 40 на 100 от спада на оборотите се дължи точно на неналичието на туристи, а към 5-10 на 100 е поради обстоятелството, че множеството българи през летните месеци са в отпуски и са по морето. Заради ограничаващите ограничения към 10 на 100 от потенциала в заведенията е понижен.

Намаление на посетителите и на оборотите има и в Пловдив. Най-драстични са сривовете в дребните градове, където и оборотите не са толкоз високи, както в по-големите. Очаква се, в случай че тази наклонност се резервира, да има банкрути на заведения както в дребните обитаеми места, по този начин и в кварталите.

Отливът на клиенти варира сред 40 и 50 на 100. Причината е, че има огромна неустановеност както от покачвания риск за здравето, по този начин и от икономическа позиция. Работните места са свити на половина, сподели още Алибегов. В момента в ресторантьорския бизнес са заети към 220 000 души. Преди години броят им е бил над 400 000. В случай че помощите секнат, се чака тези хора да отидат на борсата, а и огромна част от бизнеса да изпадне в неплатежоспособност.

Продажбите на бира в заведенията са се сринали с 60 на 100 през първата половина на тази година. Въпреки спешната конюнктура и сериозния спад в оборотите в предприятията съгласно членове на Съюза на пивоварите няма освободени служащи и чиновници. В пивоварната промишленост работят 2100 души.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР