Около 30 хиляди семейства ще имат право на помощ от

...
Около 30 хиляди семейства ще имат право на помощ от
Коментари Харесай

Какво се случва при затворени градини и училища

Около 30 хиляди фамилии ще имат право на помощ от страната при положение, че учебните заведения или градините бъдат затворени поради covid 19. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева в отговор на депутатско запитване.

Семейства с деца до 14 години ще имат право на месечна целева помощ по време на изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура при положение, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят отдалечено от у дома и нямат опция да употребяват заплатен отпуск. Право на новата помощ ще имат и родители, които отглеждат сами децата си.

За фамилии с едно дете размерът на месечната помощ ще е еднакъв на минималната работна заплата – 610 лева до края на 2020 година За фамилии с две и повече деца помощта ще е 150 на 100 от минималната заплата или 915 лева до края на 2020 година

Помощта ще се отпуска при положение, че децата се образоват отдалечено в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи заради въведените ограничавания за битка с пандемията от ковид.

Право на новата помощ ще имат и фамилиите, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, само че нямат право на обезщетение за безработица или при положение, че размерът на компенсацията е по-малък от минималната заплата.

Месечна помощ ще могат да получат и фамилии, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, само че не могат да работят заради въведените ограничавания по отношение на изключителното състояние или изключителната епидемиологична конюнктура.

За разпределяне на помощта средномесечният доход на член от фамилията за месеца, предшестващ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или еднакъв на размера на месечната минимална работна заплата, избрана за страната (610 лева за 2020 г.).
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР