Около 30 хиляди румънски агнета са били продадени около Великден

...
Около 30 хиляди румънски агнета са били продадени около Великден
Коментари Харесай

Около 30 хил. румънски агнета са били продадени около Великден като български

Около 30 хиляди румънски агнета са били продадени към Великден като български, което е стопирало продажбата на животни от българските овцеферми. Това обявиха в навечерието на Националния събор на овцевъдите Симеон Караколев и Янка Попова, съпредседатели на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. От браншовата организация упорстват за промени на Българския държавен стандарт, които да подсигуряват, че българските артикули от овче и козе мляко ще се създават единствено от родни първични материали. Във Велико Търново Симеон Караколев и Янка Попова показаха, че половината от българските ферми за овце и кози изпитват рецесия за качествена работна ръка. 
Българските агнета стигат като произвеждане да задоволят потребностите на родния пазар, само че по празниците той се „ наводнява “ от вносно месо, което заблуждаващо се продава на потребителите като българско, разясниха Симеон Караколев и Янка Попова. Двамата показаха:

„ Идва агнето от Румъния в България, ние сме общ пазар, по този начин е, ние го знаем, обаче на потребителя това агне излиза като българско. Това трупно месо, това румънско агне, което излиза от тази българска касапница, към този момент носи щемпел „ Произведено в България “. Около 30 000 румънски агнета по Великден са заклани в България и стигнаха до потребителите като български. Само една касапница в района (на Велико Търново) е заклала 5000. И след този импорт последва прекъсване на търсенето на български агнета. В момента сътрудници не могат да си продадат агнетата, тъй като цената е паднала до 4,50 лв. живо тегло “.

От браншовата Асоциация на овцевъдите и козевъдите упорстват за промени в Българския държавен стандарт, които да наблюдават, потвърждават и подсигуряват на потребителите, че българските сирене и кашкавал са създадени от български първични материали. Много български млекопреработватели купуват румънско мляко по 80 стотинки на литър и го влагат в своите артикули, които се показват за български. Изкупната цена на българското овче мляко е паднала до 1,10 лв. за литър. Симеон Караколев разяснява:

„ Който желае да продава български артикули под Български държавен стандарт, ще употребява български първични материали. В момента БДС позволява, като спазваш технологията, но никой не го интересува от кое място е суровината ти, значимо е да се съблюдава технологията. И това нещо излиза в магазинната мрежа като характерен български артикул, създаден с непознато мляко. Основната суровина в овчето сирене не е българска “.

Кризата с изкупуването на българското овче мляко сега се дължи и на стотиците тонове залежала подготвена продукция от сирене и кашкавал в складовете на млекопреработвателите.

„ А това се дължи, не тъй като тази година потреблението е намаляло, а тъй като продуктите с палмова лой, имитиращите артикули, безусловно към този момент завладяват всичко. Ние разрушавам изрично към този момент и интернационалния си имидж. От обичаен производител на качествени млечни артикули, сега ние изнасяме овче сирене за Съединени американски щати на 2,50 $. Можете да си извършите сметка какъв брой овче сирене е то и по какъв начин тези сътрудници насреща в един миг споделят за българското овче сирене и след това по какъв начин го купуват “.

За строго разделяне на имитиращите артикули от млечните Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е провела поредност от сполучливи срещи с млекопреработвателите и Министерството на земеделието, няколко от огромните търговски вериги са дали единодушието си да промотират българските овче и козе артикули.

Седмият народен събор на овцевъдите, който ще се организира от 11 до 13 май на поляните край Петропавловския манастир до Лясковец, ще е ориентиран към насърчаването на потреблението на овчи и кози артикули и производството им от български първични материали. Съборът ще премине под мотото „ Български храни от български първични материали “.

От браншовата асоциация показаха, че чакат последни съгласувателни процедури от Министерството на труда и обществената политика за импорт на най-малко 1000 пастири за българските стада. Засилен интерес имало от виетнамски овчари.
Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР