Около 30% е напредъка по изпълнението на участъка от Ябланица

...
Около 30% е напредъка по изпълнението на участъка от Ябланица
Коментари Харесай

Идва ли наистина редът на магистрала "Хемус"?

Около 30% е напредъка по осъществяването на сектора от Ябланица до Боаза

Още по тематиката
През август ще бъде пуснат търгът за сектора от " Струма " през Кресненското дефиле

Предстоят и процедурите за 137 километра от автомагистрала " Хемус "
19 юли 2018
Още 130 млн. лева за пътните строители

След плануваният половин милиард за поддръжка на основните пътища, страната в този момент дава средства и за автомагистралите
16 юли 2018
Най-бързата връзка на Варна с автомагистрала " Тракия " ще бъде ремонтирана против 19 млн. лева

В момента 33-километровият Айтоски проход е в неприятно положение, само че обновяването му ще е готово през 2020 година
9 юли 2018
" Станилов " може да завоюва тунела " Железница " с оферта от 174.5 млн.лв.

За обособен метод от 720 метра преди най-дългия тунел в страната най-хубавата оферта е от 26.7 млн лева
6 юли 2018
Фаворити да строят пътя до Калотина са " Щрабаг " и ГБС

Предложените цени са 9.5 и 5.7 млн. лева на км, а множеството претенденти изобщо не бяха позволени до отварянето на ценовите предложения
2 юли 2018 Ако слуша строителния министър Николай Нанков, човек може да остане с убеждението, че в последно време се работи стремително по автомагистрала " Хемус ". В медийни участия, инспекции на място или без мотив Нанков, а и министър председателят Бойко Борисов, непрестанно повтарят по какъв начин се строи този или оня сектор, по какъв начин предстоят нови процедури и по какъв начин най-късно през 2024 година цялото трасе от София до Варна ще е готово.

" Както съм заречен на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище и Варна автомагистрала " Хемус " ще е подготвена до 2024 година На 15 август почваме строителството от Белокопитово до Буховци край Търговище ", съобщи министър-председателят Бойко Борисов при инспекцията на сектора Ябланица-Боаза във вторник.

В реалност по в миналото " втората " автомагистрала на България е най-вече задръстено и постепенно. От предишния август до момента забележим прогрес няма. Още тогава бяха факт договорите за създаване на секторите от Ябланица до Боаза и от Буховци до Белокопитово - по първия публично работата стартира в края на март, а първата копка за втория е планувана за 15 август. Реално това ще е последната първа копка по тази автомагистрала най-малко за идващите две години. Нови поръчки не са обявявани, не е показан и окончателния вид на модифицирания план за трасето сред Боаза и разклона сред Ловеч и Плевен. Оттам до Велико Търново се чака механически план. Между остарялата столица и Търговище пък няма данни изобщо нещо да се приготвя.

Избраният реализатор на в този момент започващия да се строи сектор е ДЗЗД " ХЕМУС – 16320 ", формирано от " Инфра Експерт ", " Пътинженерингстрой-Т ", " Автомагистрали - Черно Море " и " Трансконсулт-22 ". Цената е 119.7 млн лева без Данък добавена стойност. Според контракта 16-километровото трасе би трябвало да бъде готово в края на 2020 година, само че в този момент министър председателят Борисов разгласи, че " следващата година по това време секторът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са подготвени ". Ако съдим по реализацията на други сходни обекти обаче, това е доста малко евентуално да се случи.

Ако, в случай че, в случай че

Има няколко значими условия, които да се вземат поради, когато се слушат тези обещания.

Дори в случай че предварителното стартиране на двата сектора с определени строители се сбъдне, то през 2020 година " Хемус " ще порасне с цели 25 километра. Това са забележителните 5% от цялата й дължина и се взимат приблизително за 11 минути с кола.

Дори поръчките за правите до Велико Търново пък да бъдат оповестени до края на тази година, както дава обещание под път и над път министър Нанков, надали строителството ще стартира преди 2021 година, поради обстоятелството, че сходни търгове се точат най-малко година и половина. И то в случай че не бъдат в това време прекъснати, както нееднократно се е случвало.

И най-после - даже всичко да се случи по този начин, както кабинетът има намерение, остава отворен въпросът с нужните над 2 милиарда лева за довършването на автомагистралата. Ясно е, че парите би трябвало да бъдат обезпечени от страната, защото еврофондове не могат да бъдат употребявани за този план. Последно бе оповестено, че се чака средствата да дойдат от въвеждането на тол-системата. То обаче е планувано за 16 август 2019 година и финансовият резултат действително ще се усети чак в края на 2020 година Не бива да се не помни също, че с приходи от тол-такси би трябвало първо да се изплати самата система, да се поддържа цялата републиканска пътна инфраструктура, а също и да се строи скоростния път Русе-Велико Търново, както и този от Ботевград до Видин.

120 км в час против 500 млн. лева

" До края на месеца ще стартира търгът за сектора от " Боаза " до разклона за Плевен и Ловеч ", споделя министър Нанков. В средата на април отново Нанков разгласи в Народното събрание, че за въпросното трасе от към 50 км ще са нужни най-малко 499 млн. лева без Данък добавена стойност, които не са обезпечени. Въпреки това поръчката може и да бъде оповестена с ангажимента, че строителството ще стартира при съществуването на пари.

За построяването на този сектор има подготвен абстрактен план още от 2015 година. Той бе създаден от закритата към този момент Национална компания " Стратегически инфраструктурни планове " и предвиждаше път с габарит 29 метра и планова скорост от 140 км/час. Това трасе е утвърдено от екоминистерстовото и в края на 2015 година даже бяха определени строители на два от трите подучастъка - обединяване " Автомагистрала Хемус Лот 1 " с водещ сътрудник " Джи Пи Груп " за първата права до Дерманци и обединяване " ПСТ Хемус 2 " с водещ сътрудник " ПСТ Груп " за втората - до Каленик.

През 2016 година обаче, по гледище на премиера Борисов процедурата бе прекъсната, а по-късно Агенция " Пътна инфраструктура " реши, че реализирането на този вид (т. нар. Червен вариант) изисква прекомерно доста средства поради планинския терен. По тази причина бе решено габаритът на сектора да бъде понижен до 27 метра, а плановата скорост - до 120 км/час. Също по този начин е усъвършенствано и самото трасе, като са създадени два разновидността (зелен и виолетов). В резултат на това е понижена височината на огромните уреди и е отпаднала нуждата от един тунел.

Поръчка без план

Нанков дава обещание още до края на годината да бъде пусната и публичната поръчка за останалите към 83 км до Велико Търново. За това трасе обаче към момента се чака парцеларен проект и последващото осъществяване на отчуждителни процедури за терените. При всички случаи в случай че се стигне до търг, той ще бъде за планиране и строителство, защото в този момент план няма. Това обаче доста ще удължи периода за осъществяване - най-малко с една година. По информация на строителния министър прогнозната стойност на този сектор е 850 млн. лева без Данък добавена стойност.

Напълно неразбираема все още е ориста на последните 90 км от " Хемус " сред Велико Търново и Търговище. Известно е единствено, че за построяването им ще са нужни 890 млн. лева без Данък добавена стойност, а проектите на строителния министър са поръчката за тях да бъде оповестена през 2021 година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР