Около 30% е делът на сивата икономика. Когато се изследва

...
Около 30% е делът на сивата икономика. Когато се изследва
Коментари Харесай

Делът на сивата икономика в България е около 30%

Около 30% е делът на сивата стопанска система. Когато се изследва сивата стопанска система, значима е методиката, която се употребява за измерването на недекларирания труд, съобщи водачът на КНСБ Пламен Димитров на конференция "Неформална стопанска система и недеклариран труд - интернационалните, европейски, национални измерения и положителни практики ", съобщи кореспондент на Novini.bg.

Димитров цитира данни, съгласно които недекларираният труд в Европейски Съюз в частния бранш приблизително за страните е 11,6%, до момента в който данните на Световната банка за сивата стопанска система демонстрират, че тя е приблизително 18%. Около 25 милиарда губи Европейски Съюз поради компании, които оперират в сивия бранш.

В България сивата стопанска система се мери по характерен показател, направен от АИКБ, КНСБ е сътрудник. По оценки на КНСБ приблизително сред един и два милиарда лв. годишно се губят от осигурителни вноски, които не се внасят.

На полемиката участва и министърът на труда и обществената политика Бисер Петков. Той уточни от своя страна, че сивата стопанска система и недекларираният труд носят загуби за страната, както за служащите, по този начин и за работодателите.

"Работодателите, които ощетяват страната не могат да влагат в модернизиране на производството си. Държавата губи, тъй като не може да влага в обществените си системи. Загуби претърпяват и правилните работодатели. Борбата с недкларирания труд и сивата стопанска система е на международно ниво. 2 милиарда души работят в този бранш ", съобщи Петков и подсети: "Българското държавно управление води дейна битка против сивия бранш ".

Сред участниците на конференцията бе и евродепутатът Георги Пирински.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР