Около 30 души се завърнаха от гурбета в Европа и

...
Около 30 души се завърнаха от гурбета в Европа и
Коментари Харесай

Да се завърнеш от Европа в Крумовград? Може - на добра работа

Около 30 души се завърнаха от гурбета в Европа и към този момент работят в канадската златодобивна компания „ Дънди Прешъс Металс “ в Крумовград.

Този факт заяви през днешния ден пред публицисти в Кърджали оперативният шеф на компанията Любомир Хайнов. Той изрази страдание, че процесът на противоположната миграция не е наклонност или процедура в България, а хората, принудени да търсят прехранване отвън страната, са с доста добра подготовка.

„ А и те са наясно, че с цел да се реализираш в чужбина, е належащо да притежаваш доста съществени умения. Колегите, които се завърнаха и желаеха работа, в действителност са и най-хубавите експерти, измежду тях са извънредно нужните механо-шлосери, оператори на интегрираното оборудване, на минното съоръжение “, уточни Хайнов.

 Любомир Хайнов, действен шеф на ДПМ-Крумовград. 

Мъжете кандидатствали, оставяли координатите си в Европа и се прибирали там с вярата да получат назначенията си в родния Крумовград, с цел да се приберат при околните си.

„ Те имат друго схващане за труда, по-отговорни са, впечатляват с отношението си даже към инструментите, с които работят. В административния офис идват и татковци, които плачат и молят синовете им да бъдат назначени на работа, другояче не ги виждали с години. Няма обаче гаранция, че всеки претендент ще я получи – критериите за това са прекомерно високи. Но пък множеството от искащите се оказват качествени служащи “, разяснява шефът.

Изселник в Турция смаял комисията по консултативните изявленията – извадил смарт телефона си, влезнал в някакъв уебсайт и посочил дузина документи за разнообразни професионални квалификации. И обобщил: ето, аз мога да работя всичко.

Хайнов осведоми, че строителството на обогатителната фабрика продължава, техническото съоръжение е напълно инсталирано, а сега се работи по полагането на тръбопроводи и кабели. Няколко от цеховете са изцяло подготвени и през седмицата се чака да се извърши „ леден пуск “ – машините ще се задействат тестово, ще се замерят параметрите. От 3 юли, когато е изработен първият индустриален гърмеж, рудникът е настоящ. Обученията на личния състав не престават, само че казусът с квалифицираните фрагменти за избрани специалности остава.

„ Решихме да действаме самодейно и сами да създадем експертите, които ни трябват. За задачата компанията започва стратегия по основи на механо-шлосерството взаимно с гимназията по превоз в Крумовград, в границите на два месеца към 60 души са минали през нея “, посочи той.

 Жена механо-шлосер

Теорията е преподавана от учителите в гимназията, а в уроците по практиката се включват инженерите. Само през тази година в стажантската стратегия са подготвени 17 души, 5 от които към този момент са назначени на работа. Групата на механо-шлосерите разбираемо е формирана от мъже, само че паралелно с тях е 24-годишната Дарина Махмуд, която изненадала всички с желанието си да овладее занаята. Над 90%, общо 220 души, от нужните експерти са към този момент наети и те са от Крумовград, при започване на януари предстоят назначенията на операторите в обогатителната фабрика. Всички служащи първоначално стартират с 1 месец образование по трудова сигурност, множеството от тях практикуват приблизително по 6 месеца в другото дружество на компанията в Челопеч. Работниците обаче не са ангажирани единствено с специалностите си, те имат и футболен тим, както и всеобщи участия в почистването на паркове и други обществени терени в градчето.

„ Разходът на електрическа енергия е доста огромно перо за всяка компания, без значение дали е огромна, или е дребна компания с няколко служащия. Всяко едно повишаване на тока се отразява върху облагата, върху бъдещите проекти за финансови вложения, а и удря директно по джоба както на хората, по този начин и на компаниите, разяснява Хайнов и се въздържа да уточни по какъв начин фрапантното нарастване на цената на тока за бизнеса рефлектира върху компанията.



Годишният рандеман на руда по проект е в размер на 850 000 тона при естествена работа, а от юли досега той е към 180 000 тона, защото фабриката към момента не е пусната в употреба. През първото тримесечие на новата година се чака и стартът на добива на златния концентрат, планува се количеството му за година да доближи 4 500 тона. Отпада и първичното желание концентратът да се транспортира в чужбина, сега се водят договаряния с няколко металургични предприятия в България за извличането на златно-сребърния корав артикул. Има интерес за това и от задгранични компании в бранша, само че желанията са към българските. Дънди - Крумовград ще влага всяка година и в общината по 500 000 лв., тази година през май бе подписан първият контракт и сумата бе предоставена на локалната власт. С решение на кметството и Общинския съвет средствата се разпределят по предпочитаните планове. Работна група с представители на общината и на компанията изготвя критериите за кандидатстване за финансиране на планове по програмата за поддръжка на локалния бизнес, средствата са в размер на над 5 млн.лева, обезпечени от задграничния вложител. Първите предложения ще бъдат обсъждани при започване на идната година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР