Около 30 души са били евакуирани в Пловдив след поройните

...
Около 30 души са били евакуирани в Пловдив след поройните
Коментари Харесай

След пороите: Най-тежко е в Пловдив, около 30 души са били евакуирани

Около 30 души са били евакуирани в Пловдив след поройните дъждове, провокирали наводнения в града, заяви вътрешният министър Младен Маринов, който е на място за подпомагане и съгласуване на дейностите по превъзмогването на следствията. Сред евакуираните е имало и майки с деца, блокирани в коли. Общо 12 са били спешните точки в града през миналото денонощие.

Днес също се чакат огромни превалявания, по тази причина не сме се успокоили, добави министър Маринов.

Предупредителен жълт код за превалявания е в действие през днешния ден за цялата западна половина от страната. В Северна България предизвестието е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Габрово, а в Южна - за Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска област. Жълт код е в действие и за София и Софийска област, както и за Пернишко, Кюстендилско и Благоевградско. 

Положението в Южна България и изключително към Пловдив е най-сериозно, регистрира и министърът на околната среда и водите Нено Димон. Добрата вест е, че все още, по обед през днешния ден, няма данни за преливащи язовири и реки в страната. Рано тази заран е задействан щаб за наблюдаване, заяви Димов.

От ековедомството ще се огласява информация два пъти на ден за положението на язовирите, реките с данни за сериозни равнища и спешни обстановки, за сериозни сектори по укрепителни уреди, както и постъпилата информация за наранени обитаеми места.

Сериозно е ситуацията и във Велико Търново, където тази нощ преваляванията са били към 110 литра на квадратен метър. Река Янтра мина сериозната точка от 5,60 метра и излезе от коритото си. Залети са аграрни земи към брега в кварталите  „ Чолаковци “ и „ Асенов “. Няма обаче наводнени къщи, няма и потърпевши хора.

Нивата на реките Осъм и Вит в Ловешка област са се покачили доста след поройните дъждове през последното денонощие, само че към този момент остават под сериозните стойности. На места преваляванията в района са били повече от 40 литра на кв. м Комисия от община Ловеч прави през днешния ден оглед на нанесените от пороя вреди в село Стефаново.

Нивото на река Осъм в Ловеч тази заран е било 186 см, със 120 см повече от през вчерашния ден, при сериозни стойности от 350 см. Реката е излязла от коритото си в парка „ Баш кладенец “ и е заляла растителност.

След пороите в Хасково от събота, две комисии от експерти разказват през днешния ден вредите. Установено е проваляне по бул. „ Никола Радев “ в кв. „ Болярово “ и на дере в кв. „ Република “, съобщи представителят на община Хасково Диана Иванова: „ Освен, че към 6 метра от тротоара е пропаднал в дерето, има отнесена почва под асфалта. Специалистите оглеждат обстановката и ще бъде преценено тъкмо какъв ремонт ще се наложи в този сектор. Имаме сигнал за пропаднало дере покрай блок на улица „ Акация “. Там също се прави оценка обстановката “.

Пороят, който се изля в община Трявна по-миналата нощ е засилил две свлачища.

Екипи работят по премахване на вредите по павирана улица, която води към болничното заведение в Трявна.

Над 40 приземни и избени пространства са наводнени в Пазарджик след проливния дъжд. Пет екипа на противопожарната работа са отводнявали до късно през нощта. Пострадала е единствено една социална постройка – общежитието на Спортното учебно заведение, само че все още ситуацията е естествена.

Заради падналите превалявания в огромна част от града няма интернет връзка. Измерените количества дъжд са към 45 литра на квадратен метър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР