Около 30 000 души се занимават с пчеларство у нас.

...
Около 30 000 души се занимават с пчеларство у нас.
Коментари Харесай

Как да разпознаем истинския мед?

Около 30 000 души се занимават с пчеларство у нас. Това сподели пред Novini.bg ръководителят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов.

Годишно производството е към 15 000 тона, като от тях износът е към 10 000 тона, а към 5000 тона остават за вътрешния пазар, добави той.

Куменов означи, че от няколко години Европейската комисия е разрешила безмитен импорт на мед от трети страни отвън Европейския съюз, като Украйна, Китай и Аржентина. По думите му този импорт годишно е към 5000 тона. Този мед се бурканира и се продава на вътрешния пазар като български, а също по този начин влиза в Германия и Италия отново като български мед. Настояваме в бъдеще да има преднамерено мито за мед от страни отвън Европейския съюз, акцентира ръководителят на Федерацията на българските пчелари. Той изясни, че този мед като се изключи че прави дъмпинг на родните производители, удря по имиджа им у нас и в чужбина, защото е с доста по-ниско качество, а се показва като български.

Куменов сподели, че от повече от месец цената на меда на дребно се е покачила с близо 20%. Причината – огромната смъртност на пчелни фамилии през миналата зима. В момента цената на кг мед на дребно е 10-11 лева при 8-9 лева преди покачването, заяви той.

Николай Куменов описа и по какъв начин можем да разпознаем същинския мед. По думите му в магазина това е сложна задача, само че въпреки всичко - на имитиращите артикули написа "медена приятност ", "пчелна приятност ", само че без името "пчелен мед ". Иначе същински полифорен мед (смес от разнообразни култури), може да се познае в домашни условия, като се постави лъжичка мед в чаша с вода и стартира да се бърка – в случай че се разтвори медът по-бързо от 7-8 секунди, сигурно не е същински мед. Истинският мед се разтваря за повече от 15-20 секунди, като единствено акациевият мед се разтваря малко по-бързо. Друг метод да разпознаете същинския мед е като обърнете буркана наопаки – на дъното би трябвало да остане една капка, която много постепенно се стича надолу. Също по този начин, в случай че се капне една капка мед на салфетка, капката би трябвало да остане в същото положение дълго време, без да се разтича встрани. Ако към капката се появи влага, има съществуване на глюкозо-фруктозен сироп, или водното наличие е по-голяма, изясни ръководителят на Федерацията на българските пчелари.

По думите му продаваният в магазина мед много се отдалечава от същинския. Куменов предложи да пазарим непосредствено от познати пчелари, от изложби на пчелни артикули или от профилирани магазини.

Той предизвести, че продължава нерегламентираното отнасяне на аграрни култури от арендатори, при което умират доста пчелни фамилии. Страшно огромен мор има по пчелите поради това нещо – оня ден са починали 80% от пчелите в Медковец. Това се получава всяка година, акцентира Куменов.

Лошото е и че нямаме помощ отникъде – пчеларите сме единствените в бранш "Животновъдство ", които нямаме никаква дотация, оставени сме да се оправяме поединично. Тютюнопроизводителите имат дотация в случай, че на всички места се моли да не се пуши, а медът, който на всички места се популяризира като чиста и качествена храна – за него няма никаква дотация, съобщи още пред Novini.bg ръководителят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР