Около 3%. Толкова е средната лихва по новоотпуснатите заеми за

...
Около 3%. Толкова е средната лихва по новоотпуснатите заеми за
Коментари Харесай

Вече има лихви и от 2.6% за ипотечен заем

Около 3%. Толкова е междинната рента по новоотпуснатите заеми за жилище в левове по последни данни на Българската национална банка (БНБ). В най-новата история на България лихвите в никакъв случай не са били толкоз ниски. Преди десетина години, когато лихвата за същия заем бе над 10% на година, потребителите у нас не си и мечтаеха да се стигне до такива равнища.

Нещо повече. Скоро не се вижда краят на наклонността за поддържане на минимални и даже близки до нулата лихви от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Още предходната година имаше упования за катурване на посоката и за старт на равномерен развой на повишаване, който обаче по този начин и не се случи и към този момент се отсрочва най-рано за края на 2020 година

Сега е моментът да се тегли заем

На фона на растежа на междинната заплата в страната, която през второто тримесечие доближи 1260 лева и е 12% по-висока спрямо миналата година, и на фона на приличните условия на имотния пазар, където цените са в застой, сигурно може да се твърди, че изискванията за изтегляне на заеми сега са отлични.

Неслучайно от 2017 година насам банковото кредитиране е с непрестанен растеж, като по последни данни към юни 2019 година жилищните заеми нарастват с 11.8% на годишна база, а потребителските – с 10.6%. Такива скокове не са регистрирани от преди рецесията насам, заради което Българска народна банка към този момент стартира да задейства антицикличните финансови буфери на банките.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР