Около 3% от информационните масиви на НАП са поразени от

...
Около 3% от информационните масиви на НАП са поразени от
Коментари Харесай

Мащабен одит на системите за сигурност в държавните институции след кибератаката

Около 3% от осведомителните масиви на Национална агенция за приходите са изумени от хакерската офанзива, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Заради офанзивата против Национална агенция за приходите министър-председателят Бойко Борисов свика съвещание на Съвета по сигурността. Изтекли са персонални и данъчно-осигурителни данни, а страната е заела целия си потенциал за определяне на източника на офанзивата и предотврaтяване на бъдещи пробиви.

Вижте повече детайлности от директното включване на Александър Марков.

Данните са достоверни, към 3% персонални и данъчно-осигурителни данни от осведомителния масив на Национална агенция за приходите е изминал, тече огромен одит на системите за сигурност освен на Национална агенция за приходите, само че и на всички държавни институции с сензитивна информация. Това стана ясно след изключителното съвещание на Съвета по сигурността, което министър председателят Бойко Борисов свика поради офанзивата против Национална агенция за приходите. В него участваха министрите на вътрешните и външните работи, на защитата и финансите, и шефовете на специфичните служби.

Атаката е осъществена в края на юни, само че информацията за нея е получена през вчерашния ден. Финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че България търси интернационална помощ от Европейската работа за киберсигурност, всички държавни и частни киберексперти работят непрекъснато, с цел да обезпечат системите.

Изтеклата информация не дава опция да бъде изработен цялостен профил за имущественото положение на засегнатите лица, изясни Горанов.

През деня в редакциите на други медии се получи и писмо от името на хипотетичния хакер, в което твърди, че разполага с още повече информация, че е съветски жител и че през 2012 година отново е пробил системата, само че никой нищо не е схванал.
 Кибератаките по света: От бизнес за милиони до политически земетресения и шпионаж Кибератаките по света: От бизнес за милиони до политически земетресения и шпионаж
По мотив следващата хакерска атака, този път у нас, еврокомисарят Мария Габриел съобщи, че Европа изостава с вложенията в киберсигурност. Тя напомни, че...

Трите % информация, изтеглена от системите на Национална агенция за приходите, са персонални данни и данъчно-осигурителна информация, която е действителна, изясни финансовият министър Владислав Горанов след съвещанието на Съвета по сигурността.
Владислав Горанов, министър на финансите: Имаме милиони записи, няколко от които може да се отнасят до едно и също лице. Тепърва ще се дефинира точният брой на лица, за които има позволено евакуиране на персонални данни.
Установен е и домейнът, който хоства информацията, изясни вътрешният министър Младен Маринов.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Това, което е открито досега, е от домейн, който е съветски домейн, и е изпратено известие до български медии, които след това линковете водят до сървър, на който е качена информация.
Специалните служби са открили още, че съответна електронна услуга от над 144-те, които Национална агенция за приходите дава, е била обект на хакерската офанзива. Услугата е основана през 2012 година
Владислав Горанов, министър на финансите: Услугата, която е основана като приложение през 2012 година, е ще употребявам - VAT tax refund system, това е една система, която се употребява за възобновяване на Данък добавена стойност от български жители, които са правили покупко-продажби в чужбина.
В публикувано писмо до медии хипотетичният хакер твърди, че е направил пробив през 2012 година, останал неусетен. Според Горанов, няма спомагателни данни за съветска връзка в офанзивата или че тя е осъществена тъкмо през вчерашния ден поради гласуваните пари за изтребителите Ф-16.
Владислав Горанов, министър на финансите: Не желая да последвам думите на министър Маринов и да диря връзка сред актуализацията на бюджета и придобиването на нови качества за армията и деня, който съответства с този теч на информация, защото сме сигурни, че тя е добита по-рано, или дали е съвпаднала с този ден е тематика за спекулации.
По предписание на премиера Бойко Борисов е почнал повсеместен одит на всички държавни системи, съхраняващи сензитивна информация.
Росен Бъчваров, представител на Национална агенция за приходите: Ще създадем, най-общо казано, три стъпки. Първата е един повсеместен одит на осведомителната система на Национална агенция за приходите, второто е повсеместен одит на системата за осведомителна сигурност, чиято функционалност и роля е да подсигурява цялост на данните, и третото направление - следствието на съответния случай и на незаконното действие благодарение на правоохранителните органи, с цел да се обясни кой го е поръчал и по каква механика е било осъществено.
България изиска помощ и от Европейската работа по киберсигурност и служби към Европейска комисия.

По-късно денем Владислав Горанов и Младен Маринов бяха извикани в Народното събрание да обяснят целия случай. Заявиха, че към този момент линковете към сензитивната информация са налични единствено за четири медии и че се прави огромен одит на системите за сигурност на всички институции в България.
 Хакерският пробив в Национална агенция за приходите е станал през една от електронните услуги Хакерският пробив в Национална агенция за приходите е станал през една от електронните услуги
Хакерският пробив в системата на Национална агенция за приходите е станала през една от електронните услуги, които организацията предлага. До този извод са стигнали проверяващите, ст...
 Експерт: В хакерската офанзива проличава доза координираност против български институции Експерт: В хакерската офанзива проличава доза координираност против български институции
Не е изключено да се твърди за координирана офанзива против българските институции, съобщи в студиото на Сутрешен блок специалистът по киберсигурност Любомир...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР