Около 3% от информационните масиви на НАП са поразени от

...
Около 3% от информационните масиви на НАП са поразени от
Коментари Харесай

Съвет по сигурността след хакерската атака: 3% от информацията на НАП е изтекла

Около 3% от осведомителните масиви на Национална агенция за приходите са изумени от хакерската офанзива. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов. Заради сполучливата офанзива против Национална агенция за приходите министър-председателят Бойко Борисов свика съвещание на Съвета по сигурността. Изтеклата информация е достоверна, а страната е заела целия си потенциал за определяне източника на офанзивата и попречване на бъдещи такива.

Трите % информация, изтеглена от системите на Национална агенция за приходите, са персонални данни и данъчно-осигурителна информация, която е действителна, изясни финансовият министър Владислав Горанов след съвещанието на Съвета по сигурността.
Владислав Горанов, министър на финансите: Имаме милиони записи, няколко от които може да се отнасят до едно и също лице. Тепърва ще се дефинира точният брой на лица, за които има позволено евакуиране на персонални данни.
Установен е и домейнът, който хоства информацията, изясни вътрешният министър Младен Маринов.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Това, което е открито досега, е от домейн, който е съветски домейн, и е изпратено известие до български медии, които след това линковете водят до сървър, на който е качена информация.
Специалните служби са открили още, че съответна електронна услуга от над 144-те, които Национална агенция за приходите дава, е била обект на хакерската офанзива. Услугата е основана през 2012 година
Владислав Горанов, министър на финансите: Услугата, която е основана като приложение през 2012 година, е VAT tax refund system, това е една система, която се употребява за възобновяване на Данък добавена стойност от български жители, които са правили покупко-продажби в чужбина.
В публикувано писмо до медии хипотетичният хакер твърди, че е направил пробив през 2012 година, останал неусетен.
 Хакерският пробив в Национална агенция за приходите е станал през една от електронните услуги Хакерският пробив в Национална агенция за приходите е станал през една от електронните услуги
Хакерският пробив в системата на Национална агенция за приходите е станала през една от електронните услуги, които организацията предлага. До този извод са стигнали проверяващите, ст...

Достъпът до електронната услуга към този миг е стеснен за попречване на по-нататъшно приключване на персонални данни и данъчно-осигурителна информация, изясни финансовият министър Владислав Горанов. Според него, няма спомагателни данни за съветска връзка в офанзивата или че тя е осъществена тъкмо през вчерашния ден поради гласуваните пари за изтребителите Ф-16.
Владислав Горанов, министър на финансите: Не желая да последвам думите на министър Маринов и да диря връзка сред актуализацията на бюджета и придобиването на нови качества за армията и деня, който съответства с този теч на информация, защото сме сигурни, че тя е добита по-рано, или дали е съвпаднала с този ден е тематика за спекулации.
По предписание на премиера Бойко Борисов е почнал повсеместен одит на всички държавни системи, съхраняващи сензитивна информация.
Росен Бъчваров, представител на Национална агенция за приходите: Ще създадем най-общо три стъпки. Първата е един повсеместен одит на осведомителната система на Национална агенция за приходите, второто е повсеместен одит на системата за осведомителната сигурност, чиято функционалност и роля е да подсигурява цялост на данните, и третото направление - следствието на съответния случай и на незаконното действие благодарение на правоохранителните органи, с цел да се обясни кой го е поръчал и по каква механика е било осъществено.
България изиска помощ и от Европейската работа по киберсигурност и служби към Европейска комисия.
 Българска социалистическа партия желаеха чуване в Народно събрание на премиера поради хакерската офанзива Българска социалистическа партия желаеха чуване в Народно събрание на премиера поради хакерската офанзива
Българска социалистическа партия желаеха чуване на премиера Бойко Борисов и на министрите на финансите и на вътрешните работи за хакерската офанзива. Вижте и още във включването...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР