Около 3% от базата данни на НАП е засегната. Изтекли

...
Около 3% от базата данни на НАП е засегната. Изтекли
Коментари Харесай

ЕГН-та, осигурителни доходи и адреси са източили хакерите от НАП

" Около 3% от базата данни на Национална агенция за приходите е наранена. Изтекли са освен персонални данни, само че и данъчно-осигурителна информация, адреси ". Това сподели каза министърът на финансите Владислав Горанов след незабавната среща на премиера Бойко Борисов със службите по отношение на хакерската офанзива против сървъри на Национална агенция за приходите.

По думите на Горанов Национална агенция за приходите е една от най-достъпните институции от позиция на информация. „ През предходната година тя е била по-уязвима, не е изключено и уязвяването да се е случило и от вътрешността на организацията. Това не би трябвало да тормози жителите, защото информацията е налична в Национална агенция за приходите. Знаем, че системата на Национална агенция за приходите е една от най-развитите. Ограничили сме отчасти достъпа до най-уязвимите системи в Национална агенция за приходите. Атаките от сходен мащаб зачестяват и никоя институция не е предпазена изцяло. Дали преднамерено е съвпаднал денят на разкриването на офанзивата и денят на подписването на решението за закупуването на Ф-16, още е в областта на спекулациите ", сподели Горанов.

„ Информацията, която е изпратена до медиите, съответствува с информация на Национална агенция за приходите. Продължаваме да проверяваме, подхванати са ограничения за минимализиране на вредите. По предписание на премиера се правят инспекции в други институции дали има осъществен сходен достъп ", съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„ Това, което е открито досега е, че от съветски домейн е изпратено известие до български медии ", сподели той. По думи му след това линковете водят до сървър, на който е качена информация, посочи той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР