Около 3 хил. работници от компанията за продукти от дървесина

...
Около 3 хил. работници от компанията за продукти от дървесина
Коментари Харесай

Стачка спря работата на фабрики във Финландия

Около 3 хиляди служащи от компанията за артикули от дървесина UPM излязоха на стачка в събота, нарушавайки производството на няколко заводи.

В свое изказване от UPM оповестяват, че става дума за членове на профсъюзи на електротехници, заетите в хартиената индустрия и други. Служителите възнамеряват да продължат стачката до 22 януари. Засегнати са 7 от локациите на UPM.

„ Ройтерс “ напомня, че три профсъюза предизвестиха по-рано, че ще изразят недоволството си, в случай че не бъде реализирано ново съглашение за заплати и работни условия преди приключването на предходното съглашение на 31 декември.

Преди година UPM напусна групово договаряне с други работодатели в областта на горското стопанство, заявявайки, че промишлеността желае да усъвършенства рентабилността, като търси различни способи за съглашение за заплати и условия на труд.

Докато служащите желаят компанията да подпише контракт, обхващаш цялата компания, тя на собствен ред упорства за характерни съглашения с обособените ѝ подразделения, като подписа съглашения за бизнесите си с шперплат и с дървен материал.

Работниците в подразделенията за целулоза, хартия и биогорива обявиха, че UPM желае да диктува нови условия, вместо да договаря.

Условието за по-скорошно преустановяване на стачката е да бъде реализирано съглашение. На собствен ред конкурентната компания Stora Enso подписа съглашение за цялата компания с работническите синдикати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР