Около 3,4 млрд. лева се очаква да бъде социално-икономическият пакет

...
Около 3,4 млрд. лева се очаква да бъде социално-икономическият пакет
Коментари Харесай

3,4 млрд. ще е пакетът срещу COVID кризата

Около 3,4 милиарда лв. се чака да бъде социално-икономическият пакет от ограничения за битка с последствията от пандемията. Това заяви в изявление за БНР новият министър на стопанската система Лъчезар Борисов.

“Може би някои от посланията от през вчерашния ден не бяха чути за тези стопански ограничения. На първо място желая да кажа, че има два пакета от ограничения. Първите са финансово-икономическите ограничения на стойност 1 милиарда 162 млн., които са финансирани от централния бюджет. Там има огромен пакет от обществени ограничения и забележителен пакет от стопански ограничения. Но има и втори пакет от стопански ограничения, който ние в елементи в 15,00 часа през днешния ден ще дискутираме дружно с представителите на всички работодателски организации. Този втори пакет от съответни стопански ограничения е на стойност 1,8 милиарда лв.. Мислим и за още 400 млн. лв., които биха пристигнали със средства на Европейски Съюз “, сподели той.

“Така че пакетът нараства, общоикономическият пакет, от общи ограничения над 3 милиарда, близо 3 милиарда и 400 млн. лв., което ние ще съсредоточим да бъдат вложени в стопанската система “, акцентира министърът.

“Всичко това е направено въз основата на един доста бездънен разбор, като сме се съсредоточили в разходния метод в структурата на Брутният вътрешен продукт, който включва няколко детайла. Ние инжектираме средства във всеки един от факторите на икономическия напредък – от една страна това е потреблението, на второ място това са държавните разноски, на трето са вложенията “, заяви Лъчезар Борисов.

Сред водещите цели на министъра ще бъдат спазването на националното тристранно съглашение с работодателите и синдикатите, както и скоростта на осъществяване на социално-икономическите ограничения.

“Първият ми приоритет ще бъде съблюдаване на националното тристранно съглашение дружно с работодатели и синдикати и от там нататък пакетите от ограничения, които разработихме с работодатели и синдикати и от там с държавното управление, които бяха утвърдени от Коалиционния съвет. Това ще бъдат стъпките. И идващото нещо, върху което бих наблегнал много съществено, е скоростта на осъществяване на тези ограничения. Защото сега българската стопанска система, дребният и междинен бизнес, хората имат потребност от доста бързи ограничения, тъй че те да бъдат усетени, а и да преодолеем рецесията “, изясни Борисов.

Мотивите на Лъчезар Борисов за приемане на поста

“Човек, който е работил 18 години в Министерството като държавен чиновник, започвайки от най-ниските постове като основен специалист и минавайки през всяка една последваща стъпка и работейки 18 година за българската стопанска система, мисля че това беше една последваща стъпка, когато поех този ангажимент, само че в действителност това е едно значимо предизвикателство, тъй като сега световната и българската стопанска система са изправени пред огромни провокации “, сподели той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР