Около 250 000 лв. са необходими за извършването на технически

...
Около 250 000 лв. са необходими за извършването на технически
Коментари Харесай

Необходими са 250 000 лв. за спасяването на кораба Радецки

Около 250 000 лева са нужни за осъществяването на механически обзор и ремонт на националната реликва на България кораб-музей "Радецки ", заяви Александър Николов, ръководител на Сдружение "Енергийно бъдеще за България " на конференция в Съюза на българските публицисти.

Публичната акция за събиране на средствата е почнала на 9 януари и ще продължи до 3 март. Целта ѝ е да даде парите на Националния исторически музей, който е принципал на кораба, с цел да може "Радецки " да прави регулярните си плавания в екватория Козлодуй, добави Николов.

Единственият плаващ кораб-музей в Европа има потребност от специфичен механически обзор на всеки 5 години, защото е пътнически и на него се возят главно училищен групи, изясни Людмила Дамянова, шеф на филиала на Националния исторически музей кораб-музей "Радецки ", представен от Българска телеграфна агенция.

Гражданско съдружие "Енергийно бъдеще за България ", Съюзът на българските публицисти и Общонародна фондация "Христо Ботев " сплотяват напъните си в организирането на дарителска акция за основаване на паричен фонд за нужния ремонт на "Радецки ", добави Александър Николов.

Инициативата е получила поддръжката на министър-председателя Бойко Борисов и Националния исторически музей, само че отсега нататък има концепция корабът да мине под специфичен статут за запазване от страната.

"Радецки " е знак на битката и кончината на светлата персона на европейското и българското модерно възобновление Христо Ботев и би трябвало да бъде непокътнат, с цел да продължи да съхранява българския дух, традициите и историята на нашата страна, съобщи Боян Ботьов, ръководител на Фондация "Христо Ботев ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР