Около 25% от българите, или почти всеки четвърти, е бил

...
Около 25% от българите, или почти всеки четвърти, е бил
Коментари Харесай

Евростат: Всеки четвърти българин готов да съобщи за извършено престъпление

Около 25% от българите, или съвсем всеки четвърти, е бил подготвен да заяви за осъществено закононарушение или вандализъм на съответните органи. Това демонстрират данни от огромен разбор на Евростат за тематиката „ Престъпност” през 2016 година

Средният индикатор за европейците, които са декларирали предпочитание да рапортуват на способените органи за забелязано закононарушение, престъпен случай или вандализъм в техния район, е към 15 на 100, регистрира европейската статистика.

Все отново анализът прецизира, че готовността да се рапортува за забелязано закононарушение, е прекомерно индивидуален индикатор, защото във Англия, където се регистрира най-нисък дял на убийства на глава от популацията, е регистриран най-голям дял от хора, подготвени да оповестят за зародило закононарушение.

И назад – в Литва, където е регистриран най-голям % на убийства, има най-нисък % от хора, подготвени да оповестят за закононарушение или вандализъм.

Според различен акцент от разбора България е измежду страните в Европейски Съюз със относително ниски разноски за правораздаване на глава от популацията. Страната ни е отделяла почти по 50 евро на глава от популацията за действието на правосъдната система като цяло, при междинен индикатор за Европейски Съюз от към 100 евро на глава от популацията през 2016 година, регистрира европейската статистика.

По-малко от нас за правораздаване отделят в Кипър, Румъния, Естония и Литва, където разноските за противопоставяне на престъпността варират от 25до 50 евро на глава от популацията.

Анализът регистрира и някои основни моменти от необятната палитра на престъпността, като преди всичко се слагат умишлените убийства в Европейски Съюз и в частност, в България.

За регистрирания интервал умишлените убийства у нас са били 130 на брой, което съставлява по 1,7 закононарушения от сходен темперамент на 100 000 души население при междинен индикатор за Европейски Съюз от 0,7 на 100.

Регистрираните обири у нас са били към 38 хиляди (по 530 на 100 хиляди души), а изнасилванията – към 120 на брой, или по 1,6 на 100 хиляди души.

Българите – най-активни при докладване на закононарушение, хърватите – най-пасивни

По подготвеност да се рапортува за забелязано закононарушение, престъпен акт или вандализъм България е неоспорим водач в Европейски Съюз с 25 на 100.

Около 20% от италианците показват подготвеност да оповестят за забелязано закононарушение, както и към 18% от холандците и англичаните.

На противоположния полюс едвам 3 на 100 от хърватите са били подготвени да спомагат на способените органи, както и 5 на 100 от литовците и поляците.

Изчисленията на Евростат за % на хората, които са подготвени да рапортуват за зародило закононарушение, демонстрира, че в градовете на Европейски Съюз съвсем всеки пети гражданин, т.е. към 20%, са подготвени да спомагат за противопоставяне на престъпността. В селските региони този % е близо три пъти по-нисък – едвам към 7 на 100 от живеещите в такава среда са били подготвени да оповестят за зародило закононарушение.

Най-висок дял от средства за противопоставяне на престъпността се отделят в Швейцария - по 450 евро на глава от популацията, регистрира Евростат. Втората страна, където са заделени най-вече средства за правосъдната система, е Люксембург – по 200 евро на глава от популацията. Следват Англия и Германия – по 180 евро, Швеция, Ирландия и Австрия – по към 150 евро на глава от популацията и други

Най-малко средства на глава от популацията за правосъдната система се заделят в Кипър и Румъния – по към 25 евро, Естония и Литва – по към 40 евро, България и Унгария – по към 50 евро и други

Общо в страните на Европейски Съюз през 2016 година за правосъдната система са били заделени над 50 милиарда евро, регистрира европейската статистика.

Един от главните акценти на разбора е породената гибел посредством ликвидиране – в страните на Европейски Съюз за регистрирания интервал са регистрирани над 4300 убийства, което е доста по-малко от записаните в Европейски Съюз през 2008 година над 5600 убийства.

Най-висок е делът на убийствата в трите балтийски републики Литва, Латвия и Естония – с по 7 смъртни случая на 100 хиляди души население.

Най-нисък дял на убийства на глава от популацията е регистриран във Англия и Австрия – под 0,5 на 100 хиляди души. Страната, в която са регистрирани най-вече убийства е Франция – 1017 смъртни случая, или 1,5 на 100 хиляди души. В международен мащаб най-вече убийства са регистрирани в Латинска Америка и съответно в Хондурас – по 70 на 100 хиляди души население, демонстрира анализът на Евростат.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР