Около 25 години Алсу Курмашева работи като журналистка в татарско-башкирската

...
Около 25 години Алсу Курмашева работи като журналистка в татарско-башкирската
Коментари Харесай

Да изляза оттук жива и здрава. Журналистката Алсу Курмашева след 6 месеца в руски затвор

Около 25 години Алсу Курмашева работи като журналистка в татарско-башкирската работа на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL). Преди шест месеца, както тя споделя, " в един момент това се трансформира в закононарушение ".

Този миг идва на 18 октомври, когато Курмашева, която има двойно поданство - съветско и американско, в Казан и, че не се е записала като така наречен " задграничен сътрудник " по наказателния съветски закон, ориентиран против публицисти, деятели и други.

По-късно Курмашева в разпространяване на неистини за съветската войска и я чакат до 10 години затвор, в случай че бъде наказана.

RFE/RL и държавното управление на Съединени американски щати споделят, че обвиняванията са възмездие за работата ѝ като публицист за медията. Тя е пътувала до Русия, с цел да посети и да се грижи за старата си майка. Първоначално е била арестувана, до момента в който е чакала противоположния си полет на 2 юни на летището в Казан, където паспортите ѝ са били иззети.

„ На 18 октомври предходната година бях хвърлена в пандиза по обвинявания, които към момента нямат смисъл в главата ми “, написа тя в скорошно известие, оповестено от месечно издание на татарски език в Казан.

Курмашева живее в Прага с двете си дъщери и брачна половинка си Павел Буторин , който също е публицист в RFE/RL. Тя разказва изискванията в пандиза като неприятни и споделя, че здравето ѝ се е влошило, защото е нямала достъп до лекуване.

Журналистката написа, че " някои болести са се засилили ", само че медикаментите и постоянните извършения " ми дават силата да се държа и да понеса болката ".
 Екипът на RFE/RL в Прага в израз на взаимност със арестуваната журналистка Алсу Курмашева. 8 ноември 2023 година
„ Тя е държана в безчовечен условия единствено поради обстоятелството, че е американка “, споделя брачният партньор ѝ. „ Искам съветското държавно управление да изясни на мен и децата ми за какво тъкмо Алсу е държана като заложница. Тя не е опозиционен политик. Тя не е деятел. Тя не е нарушител. Задържането ѝ е непозволено. Мястото ѝ не е в пандиза. "

Много критици и организации за отбрана на правата споделят, че така наречен закон за задграничните сътрудници се употребява от Кремъл за угнетяване на всяко противоречие. Той и признат в страната през 2019 година

Москва беше упрекната, че е задържала американци, с цел да ги употребява като разменна монета за продан на руснаци, затворени в Съединени американски щати.

„ Руските управляващи организират жалка наказателна акция против непозволено арестуваната Алсу Курмашева “, споделя президентът на RFE/RL Стивън Капус .

Друг американски публицист, кореспондент на " Уолстрийт Джърнъл " - Еван Гершкович , е арестуван от март 2023 година по обвинявания в шпионаж, които и той, и вестникът изрично отхвърлят. Те споделят, че 32-годишният мъж просто е изпълнявал работата си като упълномощен кореспондент, когато е бил задържан.

През февруари 23 страни предложиха Курмашева за международната премия за независимост на печата на ЮНЕСКО - Гийермо Кано за 2024 година За Курмашева премиите са нещо, върху което има малко време да се концентрира. Вместо това задачата ѝ е елементарна: „ Най-голямото ми предпочитание е да изляза отсам жива и здрава. “

Наградата, основана през 1997 година, се връчва всяка година и отличава човек или група от хора, които имат „ извънреден “ принос за отбраната и насърчаването на свободата на печата по целия свят макар „ заплахата и преследването “, пред които са изправени.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР