Около 25 000 са настанените у нас до този момент

...
Около 25 000 са настанените у нас до този момент
Коментари Харесай

25 000 украински бежанци са настанени в хотели у нас, 50 000 са общо в страната

Около 25 000 са настанените у нас до този миг по програмата с хотелите, а към 50 хиляди са всички, които са останали в България. Това разгласи полк. Валери Рачев на брифинг на Оперативната координационна група, отговаряща за евакуирането и подслоняването на бежанците от Украйна.

До този миг в България са влезнали към 94,5 хиляди украинци, само че към 50 хиляди от тях са останали.

" За вчерашния ден през страната са минали 4556 души и са останали 2356 ", разяснява той. Рачев добави, че за вчерашния ден са настанени украински фамилии в Кранево, Варна и Горна Оряховица.

По думите му до този миг страната е настанила централизирано повече от 25 хиляди души, което съставлява 85 240 осъществени нощувки от началото на акцията до момента. В това число не влизат бежанците, които сами провеждат своя престой и настаняване у нас.

Над 150 чиновници от полицейските структури към този момент са подготвени да работят със програмен продукт за регистрация, добави още Валери Рачев. Като позитивен образец той даде първия случай на украинец с документ за краткотрайна протекция, който е изискал да си открие банкова сметка у нас.

От своя страна вицепремиерът по ефикасното ръководство Калина Константинова съобщи, че ситуацията в страната наподобява спокойна и обстановката е под надзор.

Константинова напомни, че в България към този момент съществува процедура за издаване на документи за краткотрайна протекция, каквато към момента не е почнала в някои други европейски страни.

" В някои страни подобен документ още не се издава ", разяснява вицепремиерът. Тя означи, че бягащите от военния спор в Украйна, които са пристигнали у нас, към този момент получават нужните грижи.



" Вече имаме хора, които са получили здравно обслужване. Има дечица, които са тръгнали на учебно заведение ", сподели още Калина Константинова.

Заместник вътрешният министър Стоян Темелакиев заяви, че До всеки първичен приемателен пункт е обезпечен превоз за хора, пристигнали в България, само че към момента неориентирани където тъкмо да отидат.

" До този миг нямаме хора, които да са на улицата ", безапелационен беше той.

По думите на Петя Първанова от Държавната организация за бежанците към 700 украинци досега са потърсили протекция.

" Още на 26 февруари първите рейсове с бежанци бяха на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак ", имахме няколко курса към Киев, доста рисковани, имаха проблеми водачите. В следствие не остана човек поискал транспортиране от Украйна, това да не бъде проведено ", разяснява Първанова.

" Има два блокирани кораба с български екипажи - единият е на Черноморск, другият в Мариупол ", сподели и Владимир Първанов - представител от министерството на превоза.

" До 31 март ще се заплаща за всички бягащи от войната жители. След 31 март условието е за жители, получили краткотрайна протекция ", оповестиха още на брифинга.

Лицата в риск имат право на еднократна помощ в размер на 375 лева Ако се стигне до отоплителен сезон, те ще имат право на помощи за отопление.

Беше обявено и че най-уязвимите бежанци от Украйна ще имат право на здравна помощ, която ще къде покривана от НЗОК.

Работодателите имат голямо хуманно отношение към бягащите от войната и преди всичко желаят да покажат поддръжка, съобщи Карина Ангелиева от министерството на нововъведенията.

Има и могат да се основат 200 000 работни места в разнообразни стопански области, разяснява още Ангелиева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР