Около 2000 души губят работата си заради първото показно отвличане

...
Около 2000 души губят работата си заради първото показно отвличане
Коментари Харесай

2000 души плащат цената на първото знаково отвличане у нас

Около 2000 души губят работата си поради първото показно похищение против откуп у нас – това на предприемача Стефко Колев през 2001 година

Това сподели репортаж на NOVA, който ни среща с Колев 16 години по-късно, до момента в който тече развръзката на друго похищение – това на Адриан Златков.

Отвлякоха и насилиха 30-годишен мъж поради спестяванията му

Златков: Хвърлих парите от мост, полицията не участваше

В началото на новия век Колев е притежател на приватизираното соцпредприятие за конфекция „ Руен”. Компанията е представител за България на западни марки за спортни дрехи и огромен шеф в някои райони.

Всичко се трансформира, когато генералният шеф бива похитен, а брачната половинка му би трябвало да събере 1 милион лв. за освобождението му.

Колев е похитен на дребна улица пред дома си, където той и водача му са блокирани от насрещно движещ се автомобил

Излязоха с автомати и револвери и ме накараха да сляза от колата ”,

споделя жертвата.

Първоначално предприемачът си мисли, че всичко е полицейска инспекция или елементарен грабеж.

След промяна на три коли той е закаран в къща. Първоначално бандитите желаят 4 милиона лв. и заплашват несъгласния Колев с горелка.

„ Събуха ми чорапите и ме заплашиха, че в случай че не ги платя ще ми изгорят краката .

Тогава се съгласих, само че им споделих, че 4 милиона е абсурд”, споделя похитения. Престъпниците му декларирали, че защото това е първи подобен случай у нас, в случай че не заплати сумата Колев ще бъде погубен, с цел да е ясно на всички какво се случва при отвличания.

Споразумява се на 1 милион с бандитите и прави аудио запис, който е изпратен по освободения му водач на брачната половинка му. Тя събира парите от познати и бизнес сътрудници на мъжа й.

Около 40% от сумата е взета назаем с високи лихви.

Радев за отвличането: Мотивирани сме, само че няма обвинени

Безлов: Моделът е на "Наглите ", още отвличания до месец

Жената получава инструкции да хвърли парите от движещ се трен през Искърското дефиле. В резултат към 10% от сумата се разпилява и е открита от кантонер, който връща средствата на управляващите.

Полицията от самото начало подслушва телефона на брачната половинка на Колев.

Бандитите въпреки всичко пускат предприемача, който остава 7 дни в плен. Главата му е облепена в тиксо. Помни джавкам на кучета към къщата. Похитителите му обезпечават суха храна. Предлагат му също бира и даже опиати.

„ Разговаряхме на разнообразни тематики. Това бяха някакви момчета, които просто ги използваха за пазачи”, спомня си Колев.

Последвалите правосъдни каузи за отвличането на Колев приключват безуспешно. Осъдени няма, а жертвата твърди, че по този начин и не е бил потърсен от прокурорите.

Основен обвинен е Йосиф Йосифов – Йоско - уредник на незаконна група, която след това е намесена и в други закононарушения.

Властите не съумяват да потвърдят, че точно той е приказвал със брачната половинка на предприемача. В момента Йоско се търси от „ Интерпол”. Други двама души от бандата са убити, а останалите са на независимост.

В момента има догатки, че същата незаконна група стои зад отвличането на Адриан Златков.

Ако при похищението против Колев проверяващите органи и съда са били свършили по-добра работа, то може би е нямало да има толкоз доста такива закононарушения след това у нас, счита самият той.

Журналист: Седмици ще се договаря за живота на Адриан

Възможно е Адриан да е отвлечен поради задължения, похитен е с крадена кола

По-тежко за него от психическата контузия и неналичието на правораздаване е последвалият срив на бизнеса му.

По думите на Колев той връща в продължение на 10 години парите, взети от брачната половинка за откупа му. С лихвите те нарастват до 1 700 000 лева

Затворени са предприятията на „ Руен” в Ардино и Припек, като 2000 души остават без работа. Немските сътрудници на Колев изчакват края на делото по отвличането му и след това излизат от България. По неофициални калкулации, по този начин в държавната хазна стопират да влизат 400 000 лв. месечно в осигуровки.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР