Около 200 тона опасни отпадъци са открити край Пловдив при

...
Около 200 тона опасни отпадъци са открити край Пловдив при
Коментари Харесай

Откриха 200 тона опасна шлака край Пловдив, търсят връзка с Бобокови

Около 200 тона рискови боклуци са открити край Пловдив при взаимна интервенция на прокуратурата, Регионална инспекция за опазване на околната среда и полицията. Те са депонирани в терен близо до Южното околовръстно шосе.

Върху частни ниви на три купчини са изсипани над 200 тона шлака. Веществото с кафеникав цвят е остатъчно от производството на батерии. Не е ясно по кое време тази шлака е изсипана на мястото.

Екоинспекторите са взели проби за изясняване на състава, в който се допуска, че има и тежки метали.

" Има шлаки от индустриална активност, само че сега няма по какъв начин да кажа, до момента в който не излязат пробите. Те ще покажат дали има замърсяване на почвите, вероятно и на водите. Има разлика сред рисково и токсично. Според нас не е токсично ", разяснява Станислав Данчев, шеф отдел на РИОСВ-Велико Търново.

Резултатите от пробите се чакат до месец. Анализът би трябвало да откри до каква степен отровен е отпадъкът и може ли да стигне до водата.

Продължава работата и на други места, за които има данни, че има нелегално загробени на отпадъци.

Проверката обгръща няколко места - околовръстното на Пловдив откъм Пазарджик, Голямо конарско шосе, регион сред кварталите " Коматево " и " Прослав ", обясниха от полицията.

В акцията взели участие екоексперти от Велико Търново, с цел да няма подозрения за пристрастност.

Според проверяващи има данни, че адресите са свързани с братя Бобокови, само че към този момент от прокуратурата се въздържат от коментар.

През септември т. година държавното обвиняване заяви за открити 7 756 т рискови боклуци в землищата на четири области - Монтана, Шумен, София и Плевен. Над 7 хиляди тона се се оказаха токсични. Образувано бе досъдебно произвеждане, по което към наказателна отговорност бяха привлечени братята предприемачи Атанас и Пламен Бобокови.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР