Около 200 перуанци и боливийци притежават ключа към установяване произхода

...
Около 200 перуанци и боливийци притежават ключа към установяване произхода
Коментари Харесай

Учени изследват произхода на инките с помощта на генетиката

Около 200 перуанци и боливийци имат ключа към определяне произхода на инките, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес. Такива са заключенията на перуански, бразилски и боливийски учени, които желаят да проследят историята на инките благодарение на генетиката.

Целта на това първо по рода си генетично проучване на императорското семейство на инките е “да се ревизира дали съществува общ “патриарх” на тази цивилизация или не”, разясниха перуанските учени Рикардо Фухита и Хосе Сандовал от университета Сан Мартин де Порес.

“Изследването ни е като тест за бащинство, само че сравняването не е сред татко и дете, а сред народи”, означи Фухита. За задачата учените извлекли ДНК от 12 фамилии в региона на Куско поради историческия генеаложки подтекст – документи разкриват, че от 1570-ата година тези фамилии са роднини на инките.

Идеята е да се изяснят две митове, свързани с произхода на инките. Първата от тях гласи, че произходът им е обвързван с двойката Манко Капак и Мама Окльо, които излезли от езерото Титикака в региона Пуно, където се приказва езикът аймара, а втората – че първите инки са братята Аяр, слезли от планината Пакаритамбо в региона на Куско, където говоримият език е кечуа.

ДНК бил извлечена от поданици в регионите на езерото Титикака и планината Пакаритамбо.
“Сравнихме получените резултати с нашата база генеаложки данни за над 3000 души, с цел да реконструираме генеаложкото дърво на всички човеци – сподели Фухита. – В края на краищата базата данни бе сведена до близо 200 души, които имат генетични сходства с аристокрацията на инките.”

Империята на инките, чиято столица била Куско, обхващала територия с повърхност 2 милиона кв. км. Тя се простирала от западната част на Аржентина на юг до Колумбия на север.

Резултатите от проучването са оповестени в Molecular Genetics and Genomics.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР