Около 200 млн. лв. са общите задължения на държавните болници

...
Около 200 млн. лв. са общите задължения на държавните болници
Коментари Харесай

Държавните болници с близо 200 млн. лв. задължения


Около 200 млн. лева са общите отговорности на държавните лечебни заведения към септември 2017 година, просрочените възлизат на близо 57 млн. лева и казусът се задълбочава. Това стана ясно на срещата на Кирил Ананиев с шефовете на всички регионални лечебни заведения. Повод за нея бе митингът на работещите в тях преди ден.

Здравният министър разясни, че разполага с цялостен разбор на финансовото положение на регионалните лечебни заведения. Според него една от аргументите за тежкото им положение е, че държавните лечебни заведения нямат общи правила за финансовата си активност.

Екипът на Ананиев е разделил общинските лечебни заведения в четири групи. В последната са декапитализираните, в неприятно финансово положение и в неспособност за погашение на отговорностите си към кредиторите. По думите на министъра, към този момент работи проектът за излекуване на Ловешката болница, където е назначен нов пълномощник.

Министерството има съответен проект за деяние по отношение на всяка една болница, като в него са регистрирани здравните потребности на популацията в района, наличните отделения, инсталация, администрация, подписани контракти за доставка на медикаменти, консумативи и други. Кирил Ананиев е безапелационен, че е належащо възстановяване на лечебния развой, а освен запазване на обособени структури.

Броят на лекарите и сестрите в регионалните многопрофилни лечебни заведения би трябвало да се резервира. За това настояха от Националното съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения. Те сигнализираха, че в доста от тях медиците са на възраст над 55 години. На някои места има и дефицит на личен състав, което затруднява правенето на графици.

Свързани публикации.. БЛС желае незабавно излекуване на общинските лечебни заведения 0 КНСБ поддържа митинга на общинските лечебни заведения 0 Дават 28,5 млн. лева на общинските лечебни заведения 0

Промяна на медицинските стандарти, амбулаторните процедури и механизмите за финансиране, са част от нещата, които упорстват шефовете на държавните лечебни заведения.

Вчера от Български лекарски съюз желаеха неотложно излекуване на общинските лечебни заведения. От отрасловото ведомство прецизираха, че ще водят натоварен разговор с всички страни.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР