Около 200 млн. лв. са изплатени по проекти на общините

...
Около 200 млн. лв. са изплатени по проекти на общините
Коментари Харесай

200 млн. лв. изплатени за 4 години по ОП Развитие на човешките ресурси

Около 200 млн. лева са изплатени по планове на общините за интервала от началото на май 2015 година до май 2019 година.

Средствата са по оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".

Те са предопределени главно за поддръжка на заетостта на хора от уязвимите групи и поощряване на тяхното общественото включване.

Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Изявлението му бе направено по време на заключителната конференция на локалните управляващи за мандат 2015-2019 година, проведена от Националното съдружие на общините в Република България в Боровец.

В идващия програмен интервал 2021-2027 година бюджетът на ОПРЧР ще се усили с към 70% спрямо сегашния програмен интервал, даде обещание Петков.

Към 15 юни са подадени 65 000 заявки за осъществяване на самостоятелна оценка на хора с увреждания.

От тях в 3745 случая е декларирана нужда от персонална помощ. На 1445 души са издадени посоки за прилагане на персонален асистен т. С получения документ те могат да аплайват пред съответната общината по сегашен адрес, която според законодателството е снабдител на персонална помощ.

Със стартирането на интервенцията " Патронажна грижа " на оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " към 15 000 души ще получат здравни и обществени почасови услуги в домовете си, добави министър Петков.

Петков открои осъществяването на обновения проект за деяние по Стратегията за деинституционализацията на грижата за деца измежду достиженията в приключващия мандат на НСОРБ. Натрупаният опит би трябвало да бъде прибавен и в реализацията на Националната тактика за дълготрайна грижа, с която ще се сложи началото на деинституционализацията на грижите за възрастните хора и за хората с увреждания, сподели министър Петков.

Той напомни, че през 2019 година бюджетът за делегираните от страната обществени услуги е 260 млн. лева, което е с над 30 млн. лева повече спрямо 2018 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР