Около 200 000 е броят на на сирийските мигранти, които

...
Около 200 000 е броят на на сирийските мигранти, които
Коментари Харесай

Сирийските бежанци се завръщат у дома

Около 200 000 е броят на на сирийските мигранти, които са се върнали в страната си след престоя в Турция. Това съобщи депутатът от ръководещата Партия на справедливостта и развиването и
ръководител на подкомисията за миграция и акомодация към турския Меджлис Атай Услу на конференция в град Бурса.

По думите му чака се общо към 60-70 % от сирийците, които обитават в Турция да се завърнат в страната си.

Турският народен представител уточни Бурса като град, който има богат опит по въпросите на миграцията и изселванията. Около 160 000 сирийски жители живеят в града със статут на краткотрайна протекция като мигранти.

" Освен сирийците в Бурса живеят над 50 000 мигранти, получили право на краткотраен престой. Различни са аргументите, които са ги довели в нашата страна. Едни са тук, с цел да учат, други - с цел да работят. Бурса е град, който е плътно обитаем с изселници от България и Балканите. Едни са пристигнали през 50-те години на предишния век, други в по-късни години. Те са с турски етнически генезис и в действителност са част от нас, само че откакто пристигнаха в Бурса, те се интегрираха в града и сътвориха модела на Бурса.

Те имат огромен принос за икономическия и културния напредък на града. Турция е неповторим образец в това отношение. Такъв модел няма в други страни. Към момента сме приели към 3.6 милиона сирийци, оказваме помощ им, посрещаме главните им потребности ", сподели депутатът.

Той уточни още, че политиката на Анкара по отношение на сирийските мигранти е ориентирана към това първо да бъде обезпечен мирът в Сирия и те да могат да се завърнат умерено и в мир в домовете си, от които бяха прогонени поради войната.

Най-много са завръщащите се в регионите на Джераблус, Африн и Ал Баб, които са прочистени от терористите при интервенцията на турската войска " Щитът на Ефрат ".

" Турция е оказала и ще продължи да оказва поддръжка за възобновяване на тези региони. Разкрити са медицински служби, лечебни заведения, учебни заведения. Всичко това основава у сирийските бежанци успокоение и сигурност, заради което към 200 000 до момента са се завърнали в посочените области. Още към 100 000 сирийски бежанци са се завърнали от Йордания и Либия в страната си ", добави депутатът.

По данни на управляващите в Бурса са регистрирани към 400 компании на сирийски жители, като болшинството се занимават с експорт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР