Около 200 000 души работят в програмата за санирането. Референтните стойности

Около 200 000 души работят в програмата за санирането. Референтните стойности ...

Инж. Николай Николов обясни защо се санира на различни цени в различните населени места.

Около 200 000 души работят в програмата за санирането. Референтните стойности които бяха въведени в националната програма за санирането бяха усреднени, като колегите от министерството са взели предвид нашите средни цени в Камарата и на обществените поръчки и са направили една сложна цена, която до някъде отразява обективно цените за този вид строителство. Това каза Николай Николов заместник-председател на Национална строителна камера в ефира на БНТ, коментирайки разликите в цените за саниране на блоковете в различните населени места. Инженер Николов обясни, че върху цената влияят много фактори. Той също отбеляза, е благодарение на програмата голяма част от бранша е „взела глътка въздух”, а социалният ефект е очевиден.
 
„Нормално е да има разлики, защото по ниската сграда, макар и със съща площ, ще има по-ниска цена, тъй като технологичното изпълнение е много по-просто. Скелето, което се прави, ще е с по-малък риск. Изпълнението на високите сгради със съпътстващите дейности оскъпява до голяма степен тези блокове. За високите сгради пожарните изисквания са много по-завишени и от пожарна гледна точка негоривните материали оскъпяват до-голяма степен високата сграда. Отделно, самият труд при изпълнението на една висока или ниска сграда е доста по-различен”, обясни Николов.
 
Той добави, че има значение и какъв тип конструкцията е сградата – панел, ЕПК или тухла. Другите фактори, които влияят върху цената, са укрепването на балкони, премахване на метални остъкления при тях, което при панелните блокове е по-тежко. При пълзящия кофраж пък се появява дилемата с височиността и сложността на изпълнение на обекта от гледна точка на скеле и технология. Новите сгради, построени от насам 90-те години, са много по-лесни за изпълнение.
 
Николов обясни още, че географското положение не влияе много на цената, но не е за пренебрегване доставката на материалите. По-скоро фактор са малкото обществени поръчки в по-малките населени места, което води до по-голяма конкуренция и сваляне на цените.
 

Източник: blitz.bg