Около 200 000 души работят в програмата за санирането. Референтните стойности

...
Около 200 000 души работят в програмата за санирането. Референтните стойности
Коментари Харесай

Инж. Николай Николов обясни защо се санира на различни цени в различните населени места

Около 200 000 души работят в програмата за санирането. Референтните стойности които бяха въведени в националната стратегия за санирането бяха усреднени, като сътрудниците от министерството са взели поради нашите междинни цени в Камарата и на публичните поръчки и са създали една комплицирана цена, която до някъде отразява обективно цените за този тип строителство. Това сподели Николай Николов заместник-председател на Национална строителна камера в ефира на Българска национална телевизия, разяснявайки разликите в цените за саниране на блоковете в другите обитаеми места. Инженер Николов изясни, че върху цената въздействат доста фактори. Той също означи, е с помощта на програмата огромна част от сектора е „ взела глътка въздух”, а общественият резултат е явен.

„ Нормално е да има разлики, тъй като по ниската постройка, въпреки и със съща повърхност, ще има по-ниска цена, защото софтуерното осъществяване е доста по-просто. Скелето, което се прави, ще е с по-малък риск. Изпълнението на високите здания със съпътстващите действия оскъпява значително тези блокове. За високите здания пожарните условия са доста по-завишени и от пожарна позиция негоривните материали оскъпяват до-голяма степен високата постройка. Отделно, самият труд при осъществяването на една висока или ниска постройка е много по-различен”, изясни Николов.

Той добави, че има значение и какъв вид структурата е постройката – панел, ЕПК или тухла. Другите фактори, които въздействат върху цената, са укрепването на балкони, унищожаване на железни остъкления при тях, което при панелните блокове е по-тежко. При пълзящия кофраж пък се появява алтернативата с височиността и сложността на осъществяване на обекта от позиция на скеле и технология. Новите здания, издигнати от насам 90-те години, са доста по-лесни за осъществяване.

Николов изясни още, че географското състояние не въздейства доста на цената, само че не е за занемаряване доставката на материалите. По-скоро фактор са дребното публични поръчки в по-малките обитаеми места, което води до по-голяма конкуренция и събаряне на цените.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР