Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в Кула се

...
Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в Кула се
Коментари Харесай

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по остарял стил), в Кула се организира неповторимият по своята обредност бит „ Къпачи на Ивановден “.
Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от татковци на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто потомство къпачи. Те са наследници на остарели кулски семейства, от чиито родоначалници е тръгнал този бит.
Тази година групата на къпачите наброява 9 души, единствено млади мъже, които вечерта на 19 против 20 януари ще тръгнат да къпят за здраве и изобилие именници и млади фамилии. Групата непрекъснато се обновява с млади членове, които минават през специфичен обред за посвещаване, осъществяван от главатаря и старите членове. Интересното е, че макар че ритуалът е извънредно мъжки, въпреки всичко една жена е съумяла да пробие през годините и е взела участие в групата.
Оригиналните костюми, маски и грим се създават и приготвят в читалището в Кула, откъдето групата потегля. Задължително участват два съществени персонажа - младоженка в народен празничен костюм и украшения и жених. Женихът е длъжен да пази булката от закачки и носи дебела дрянова тояга, с която удря тези, които се осмелят за задирят невестата. Другите членове на групата са облечени в кабаници, със страшни маски, окичени с пера и звънци.
Костюмите и ритуалите на този бит много се разграничават от кукерските маски и обредите, осъществявани в други краища на страната.
Миналата година групата взе присъединяване в огромния кукерски фестивал „ Сурва “ във Перник, където завоюва сребърен орден тъкмо поради тази автентичност на обичая и костюмите. Тази година кулските къпачи няма да вземат участие във Перник, само че ще се включат в някои от по-късните маскарадни фестивали.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР