Най-лошият дебатен момент на Вивек Рамасвами е голям проблем за Републиканската партия сега

...
Около 20 минути след дебата за републиканските кандидати за президент
Коментари Харесай

Около 20 минути след дебата за републиканските кандидати за президент в сряда, водещите на Fox News обърнаха нещата към студент с уместен въпрос. „Проучванията постоянно показват, че проблем номер 1 за младите хора е изменението на климата“, каза Александър Диас, председател на „Млади американци за свобода“ в Католическия университет на Америка. „Как, като президент на Съединените щати и лидер на Републиканската партия, ще успокоите страховете им, че Републиканската партия не се интересува от изменението на климата?“

Това беше, честно казано, забележителен момент . Самата Fox News не се отклони от продължилата десетилетия дясна мисия за омаловажаване на ефектите от изменението на климата, оспорвайки почти универсалното глобално съгласие, че причината за това е свръхзависимостта на хората от изкопаемите горива. И все пак, точно преди въпроса на Диас, модераторите Брет Байер и Марта Маккалъм посочиха историческите метеорологични бедствия, разразяващи се в цялата страна – горските пожари на Мауи, тропическата буря Хилари, температурите на океана в горещата вана на крайбрежието на Флорида, чупещите рекорди югозападни горещи вълни – и отбелязаха връзките им с човешките въздействия. Те дори затвориха въпроса на Диас с един от най-отчетливите жестове за вечерта: помолиха всеки кандидат да вдигне ръка, за да демонстрира вярата си, че климатът наистина се променя благодарение на човешките действия.

Разбира се, барът е толкова, толкова ниско. В цикъла от 2012 г. имаше повече въпроси, зададени за Луната, отколкото за Земята. През 2016 г. гласоподавателите, загрижени за бъдещето на нашия климат, трябваше да гледат как Хилари Клинтън заявява, че вярва в науката като за смях, тъй като концепцията за (отричащия) президент Доналд Тръмп все още се възприемаше като шега. През последния цикъл промените в климата наистина се появиха, макар и най-вече в първичните избори на демократите, а не в републиканските кръгове, посветени на Тръмп. Но през последното десетилетие климатът около изменението на климата се е променил значително: следвайки младежките тенденции в по-широк план, Gen Z и хилядолетните републиканци последователно заявяват, че искат тяхната партия да предприеме твърди действия по проблема. Както Джон Дела Волпе, директор на проучването в Института за политика на Harvard Kennedy School, отбеляза в бюлетин преди дебата: „Защитата на достъпа до чист въздух и вода … е толкова важна за по-младите републиканци, колкото запазването на традиционните ценности е за по-възрастните.“

Самият Диас е доказателство за този нов тип млад републиканец: той беше стажант това лято при представителя на Аризона Хуан Сискомани, новокурсник републиканец, който в двупартиен разговор, проведен в Тусон тази седмица, рекламира възможността да стане неговият щат е „център за климатични технологии“, като същевременно споменава работата си в Конгреса за защита на обществени земи и финансиране на почистването на „вечните химикали“ от водоснабдяването на Аризона. Далеч не е достатъчно, но по-добре от много републиканци в днешно време.

Въпреки това, как кандидатите отговориха на задължителната фраза „вдигнете ръка, ако сте съгласни, че хората променят климата“? Очевидно не е добре, тъй като това е партията, чиято база все още е в плен на Доналд Тръмп - който изкормени екологичните разпоредби по време на своето управление и обяви намерението си да продължи този проект, ако спечели през 2024 г., вероятно отчасти като се оплаква от водата - ефективни душове.

Молба за бърз жест се превърна в меле от несвързано ревене. Рон ДеСантис прекъсна упражнението за вдигане на ръце, за да каже, че вместо това трябва да обсъдят въпроса. След това той пусна подвеждащи изказвания относно отговора на Мауи на президента Джо Байдън, за който модераторите се съгласиха, че не е отговор на разглеждания въпрос. Всичко се влоши, когато Вивек Рамасвами се намеси с тази абсолютна мъдрост: „Аз съм единственият човек на тази сцена, който не е купен и платен, така че мога да кажа следното: Програмата за изменение на климата е измама.“ Достатъчно диво, вътрешният Ramaswamy за това; социологическата фирма Navigator установи, че одобрението му сред независимите жени гласоподаватели е спаднало рязко, тъй като Рамасвами продължава да се изказва за „антивъглеродния дневен ред“ и приписва човешките жертви на „лошите политики за изменението на климата“. Това също подхранва разгорещена лична кавга с Крис Кристи, в ранна проява на дълбокото презрение на кандидатите към този бързо говорещ новодошъл – който подигравателно повдигна „прегръдката“ Кристи-Обама, последвала супербурята Санди.

Тогава Ники Хейли отговори по... сравнително замислен начин? „Наистина ни е грижа за чистия въздух, чистата вода – искаме да видим, че това се полага“, заяви тя. „Реално ли е изменението на климата? Да, така е. Но ако искате да отидете и наистина да промените околната среда, тогава трябва да започнем да казваме на Китай и Индия, че трябва да намалят емисиите си. Каквото и да правите с тази реплика, това е може би най-разумното нещо, което някой републикански дебат е казал по въпроса – отново, летвата е толкова, толкова ниска – и си спечели малко аплодисменти.

Хейли взе подобен подход към абортите, отхвърляйки натиска за федерална забрана (невероятно непопулярна политика, управлявана само от невероятно непопулярни хора, като Майк Пенс) и поддържайки необходимостта да се защитят уязвимите жени, вместо просто да ги затворите. И двата предмета изискват от претендентите на Републиканската партия, с надеждата да „умилостивят основата“, да заемат екстремистки позиции (като са против абортите, отричат ​​причинените от човека промени в климата), които са в голямо противоречие с това, което очевидно мнозинството от американците всъщност искат (достъп към абортите, действия по изменението на климата). Благодарение на ненавиждания бивш президент и направо ненавиждания Върховен съд, Републиканската партия се подкрепи в самоунищожителни позиции и по двете теми. Залитането на другите кандидати само подчерта това, както и анкетите след дебата, показващи, че въпреки че Хейли е била предпочитана от независимите, Рамасвами е очаровал базата от ерата на Тръмп.

Като цяло, вечерта не беше страхотна за всеки, който желае по-ориентирана към реалността GOP. Рамасвами изби своята често повтаряща се реплика „Пробиване, разбиване, изгаряне на въглища“, спечелвайки няколко аплодисменти; Дъг Бургум, известен с действията си за намаляване на емисиите като губернатор на Северна Дакота, въпреки това повтори критиките на Хейли към политиката на Байдън за климата за предполагаемо „субсидиране на Китай“, удобно забравяйки местната фабрика за батерии, идваща в неговия щат благодарение на средствата от законопроекта за инфраструктурата на президента. „Ако възнамеряваме да спрем да купуваме петрол от Близкия изток и да започнем да купуваме батерии от Китай, ще разменим ОПЕК за Sinopec“, избухна той. (Бъди, сигурен съм, че това е звучало много по-добре в главата ти.)

За пореден път Републиканската партия е на път да отхвърли екзистенциалните притеснения на младите гласоподаватели – дори когато те се превръщат във вечна - важен блок за гласуване. Ако това не помогна на Републиканската партия през последните няколко изборни цикъла, вероятно няма да им помогне и в следващия. Във всеки случай това ще бъдат интересни няколко месеца!

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР