Около 20 май се планира да бъде направена първата копка

...
Около 20 май се планира да бъде направена първата копка
Коментари Харесай

Строителството на газовата връзка с Гърция ще започне около 20 май


Около 20 май се възнамерява да бъде направена първата копка на междусистемната газова връзка сред България и Гърция. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов, който участва на формалната вечеря по време на интернационалния конгрес " Отключване на бизнес капацитета на източноевропейските газови пазари - конкуренция, други възможности, пазари, планове, сигурност посредством диверсификация. Случаят LNG ". Организатори са Институтът за енергийни проучвания във Вашингтон и Центърът за балкански и черноморски проучвания. Медиен сътрудник на събитието е 3eNews.

Борисов напомни, че енергийната сигурност е доста значим приоритет за страната ни. В момента доставки от Гърция може да се вършат през съществуващия газопровод Кулата-Сидирокастро. За доставки оттова досега страната ни е „ правила подготовки “, съобщи Борисов. След диалозите си с Том Пейл, който е ръководител на Института за енергийни проучвания във Вашингтон, Борисов добави, че сега цената на шистовия газ в Съединени американски щати е към 100 $ (вероятно за 1000 куб. метра, бел. ред.). Премиерът изясни, че същинската конкуренция се получава тогава, когато се доставя газ на по-добри цени за стопанската система и потребителите в България. Ако руснаците дадат сходни цени – ще купуваме от тях, в случай че пък са американците – доставките ще са от тях, изясни Борисов. С ръководителят на института във Вашингтом Том Пейл е била разисквана и опцията да се дадат американски субсидии за доставката на природен газ за България. Говорихме по какъв начин можем през вноските за НАТО, през американските бази у нас да мислим за държавни субсидии. Разговорите ни в тази тенденция са в прекомерно ранна фаза. Това е единствено концепция, изясни министър председателят Борисов.

Темата за втечнения газ е значима за България и района. Страната ни към момента е подвластна от един снабдител на газ и по тази причина напъните ни са България да стане самостоятелна при доставките, сподели Теменужка Петкова. Най-важен е планът за интерконектора сред България и Гърция, който ще даде сигурност в целия район, уточни Петкова и добави, че газовата връзка сред двете страни би трябвало да бъде подготвена през 2020 година.

Петкова напомни, че през май би трябвало да бъдат определени фирмите - изпълнителки на интерконекторната връзка, а в края на същия месец - да стартира построяването ѝ. Българското държавно управление постоянно е давало гаранции за тази газова връзка, сподели Петкова:
" Четири поредни години в своя бюджет нашето държавно управление залага държавна гаранция за този план, която е в размер на 110 млн. евро. Отделно от това по българската оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " бяха пренасочени 39 млн. евро още веднъж за реализация на този план ".
Страните в района не съумяха да изградят инфраструктура за доставка по разнообразни направления, само че в този момент този проблем може да бъде решен и районът да тръгне в друга посока, означи още Петкова.

Друг значим план, посочен от нея, е връзката сред България и Сърбия, който би трябвало да е реалност след няколко години – през 2022 година След реализирането на тези и други планове, България ще стане средище на потоци както от север, по този начин и от юг, уточни Петкова. До края на годината се чака да проработи и платформа за търговия с природен газ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР