Около 20-30 ноември се очаква да стане ясно кой ще

...
Около 20-30 ноември се очаква да стане ясно кой ще
Коментари Харесай

Наследникът на Пламен Георгиев изглежда няма да бъде проверяван за имущество

Около 20-30 ноември се чака да стане ясно кой ще е новият ръководител на КПКОНПИ (Антикорупционната комисия). Това стана ясно след днешното съвещание на Комисия за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос в Народното събрание.
Процедурата ще върви по досегашните правила, в случай че няма смяна от Народното събрание, т.е. всеки претендент, който желае да поеме поста, няма да е подал имуществена декларация, защото по закон такива заявления дават единствено хора, заемащи обществени постове . Освен това, инспекция на такава декларация лишава време и даже да се подават заявления при сегашната процедура, надали ще бъде приключена инспекцията преди избора.
Съгласно закона претендентът подава декларация и след избора се прави инспекция. Трябва да е придобил статут с цел да се направи инспекция на декларацията му с действителното състояние, изясни ръководителят на атикорупционната комисия Борис Ячев. Според него най-добре би било в пленарна зала да се одобри период от 1 месец, в който след избора да се направи такава инспекция.
" Ако в зала въпреки всичко болшинството реши, че е допустимо да бъде наложена инспекция, нямам нищо срещу. Това ще удължи процедурата, съгласно това какъв брой време ѝ е належащо на КПКОНПИ да извърши инспекция. За да бъде детайлна и справедлива, би трябвало най-малко месец. По-скоро бих подкрепил предложение когато бъде определен ръководител да се даде период от към месец за инспекция. Все отново, попълването на тази декларация е обвързвано с отговорност. Трябва да е напълно лековерен претендентът, попълвайки декларация с погрешно наличие. Не виждам проблем инспекцията да се извърши след избора ", изясни Ячев.
Припомняме, че КПКОНПИ остана без ръководител след абсурда с терасата на предходния си началник Пламен Георгиев, който е стана емблематична част от сагата " Апартаментгейт ". Към момента краткотраен ръководител на Антикорупционната комисия е нейният заместник-председател Антон Славчев, който обаче няма юридическо обучение, а такова се изисква за заеманата служба. Припомняме, че той, както и Пламен Георгиев, също е забъркан в аферата " Апартаментгейт " - освен това даже с по-голяма тераса от тази на Пламен Георгиев. Въпреки това, Славчев остана в Антикорупционната комисия и даже я оглави краткотрайно.
Георгиев пък получи работата на консул във Валенсия, като министър председателят Бойко Борисов даде следното пояснение за това: " Да, доста работа е приключил за страната, само че не мога да понасям да ми се задава този въпрос – за една тераса. Не мога по този начин, да ми стои месеци наред на вниманието ". На въпрос за какво тогава премията е работа във Валенсия, с годишен приход над 100 000 евро, отговорът на водача на ГЕРБ беше, че не можел да остави Георгиев на улицата, при тези, чиито пари конфискувал. А във връзка с равнището на испански език на Георгиев, откакто стана ясно, че и там има проблем, Борисов отговори в характерен жанр: " Ще помоля моя другар Христо Стоичков да го изпита ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР