Около 190 млн. лева за обучения и квалификация на възрастни

...
Около 190 млн. лева за обучения и квалификация на възрастни
Коментари Харесай

Милиони се изливат за професионално обучение със съмнителен ефект

Около 190 млн. лв. за образования и подготовка на възрастни са планувани по разнообразни планове на институциите единствено за 2019 година Парите идват главно от европейските фондове, а индикативните им бюджети за тази година са записани в годишния проект за деяние към Стратегията за учене през целия живот.

Отделно разнообразни държавни органи, организации на бюджетна прехрана, даже компании, които получават пари по европейските стратегии, извършват дребни и не чак толкоз дребни планове за образование на фрагментите си. Качеството на курсовете обаче постоянно се слага под подозрение. Като в тази ситуация с уроците по испански на изпратения за консул във Валенсия някогашен началник на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, в чийто документ даже бяха открити неточности. Този документ беше публикуван от компания, която наред с езиковите курсове се занимава и с професионално обучение и образование на охранители, портиери, готвачи и други.

В момента у нас работят към 1000 компании, които оферират професионално обучение и образование по специалности като коафьор, козметик, екскурзовод, готвач, строител, фермер и други - така наречен центрове за професионално образование. Над 200 организации оферират стратегии за образование и повишение на професионалната подготовка на учителите.

Центровете за професионално образование се лицензират от страната, има и условия за това на какво и по какъв начин да образоват курсистите. Правят се и инспекции, въпреки те да не засягат качеството на образованието. В същото време има и компании, които вършат курсове за придобиване на дадена специалност, само че без да имат нужния лиценз. Така приключилите даденото образование не могат да получат законен документ, който да употребяват при търсенето на работа, да вземем за пример.

Никой не брои и не управлява езиковите школи. Там регулацията е оставена напълно в ръцете на свободния пазар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР