Около 19 хил. болни, които всяка година имат нужда от

...
Около 19 хил. болни, които всяка година имат нужда от
Коментари Харесай

В търсене на икономии здравната каса ограничава лъчетерапията на 19 000 онкоболни

Около 19 хиляди заболели, които всяка година имат потребност от лъчетерапия, ще би трябвало да чакат ред за облъчване, защото здравната каса вкарва седмични и месечни предели за прилагане на високотехнологичната инсталация, с която тези процедури се организират, заяви capital.bg. Апаратурата беше купена със 160 млн. лева, обезпечени от еврофондовете.

В особено писмо до премиера, ръководителя на Народното събрание, омбудсмана, здравния министър, здравна каса и лекарския съюз Гилдията на лъчетерапевтите в България възразява против наложените от здравната каса предели за банкет. 20-те центъра, в които се организират лъчетерапия и радиохирургия, употребяват към 60 млн. лева годишно от ресурса на здравната каса, който е общо 3.8 милиарда лева, само че все пак от НЗОК преди две седмици е спуснат предел за всички центрове за лъчетерапия, които са към 30% по-малко от до момента получаваните средства.

В писмото се показва, че в случай че пациентите излизат отвън финансовите предели, лекуването им би трябвало да бъде отсрочено за последващи интервали. Мярката не е съгласувана с националния съветник, нито със самата Гилдия на лъчетерапевтите.

" Седмичните и месечните ограничавания на брой пациенти, наложено от НЗОК, провокира отсрочване във времето и събиране в лист на чакащи, неприемливо за пациенти с онкологични болести, което е жестоко нарушаване на правата на индивида и пациента. Сега при наличните апаратурни благоприятни условия това е необяснимо и безусловно неприемливо. Неприемливо е пациенти с тумори на дребния таз, корема, белия дроб, мозъка, главата и шията да се облъчват посредством по-остарели техники, които се ползват все по-рядко в международните лъчелечебни школи ", декларират лъчетерапевтите в писмото си.

Лъчетерапевтите упорстват да бъде анулирано условието за предел за лекуване на онкопациентите. Те се оплакаха, че никой от здравната каса не им е обяснил по какъв метод са избрани индикативните размери за пациентите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР