Около 185 млн. лв. повече в сравнение с миналогодишния бюджет

...
Около 185 млн. лв. повече в сравнение с миналогодишния бюджет
Коментари Харесай

Вътрешният министър се оплака от недостатъчно пари в проектобюджета

Около 185 млн. лева повече спрямо миналогодишния бюджет не доближават на Министерство на вътрешните работи. Това се разбра на разискването на проектобюджета на Министерство на вътрешните работи за 2018 година в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред от думите на вътрешния министър Валентин Радев.

Заместникът му Красимир Ципов изясни, че 120 млн. лева от тях са за прехрана на чиновниците, а останалите са за финансови разноски. Според проектобюджета на финансовото министерство са отпуснати 63 млн. лева повече от тази година и на процедура вътрешното ведомство има потребност от още 120 млн. лева

Разчетът на финансовото министерство е за близо 1.3 милиарда лева бюджет за Министерство на вътрешните работи, което е с 63 млн. лева повече от тази година, от които 55 млн. лева са за нарастване на заплатите на служителите на реда. Те щели да бъдат разпределени от 1 до 15 % нарастване на възнагражденията, само че Радев отхвърля детайлности кои структури какъв брой пари допълнително ще получат. Средствата са заложени съгласно заетите щатове в системата, където има рекорден дефицит на униформените служители на реда.

Въпреки че по думите на министъра, Министерство на вътрешните работи има потребност от повече пари, той отбрани плана пред комисията.

Депутатите от левицата се съгласиха, че парите за Министерство на вътрешните работи са незадоволителни. Те не поддържаха бюджета поради изчезнал план по какъв начин ще бъдат разпределени спомагателните средства за нарастване на заплатите на служителите на реда, а и парите били извънредно незадоволителни. От Българска социалистическа партия останали с чувството, че по линия на битка с проведената престъпност не се прави нужното и ведомството е в цялостен застой.

Вътрешният министър възрази, че няма застой в системата и съобщи, че 57 % от бюджета отиват за битка с проведената престъпност. Той цитира и програмата на държавното управление, която планува образованието на 6 000 проверяващи служители на реда.

Председателят на комисията Цветан Цветанов напомни, че въпреки всичко се чака в Министерство на вътрешните работи да влязат спомагателни пари след европейско финансиране, както и от отпуснатите целево 160 млн. евро за справяне с бежанската рецесия.

В последна сметка

комисията одобри проектобюджета с 10 гласа " за ", двама въздържали се - от Движение за права и свободи, и петима " срещу " - от Българска социалистическа партия.

" Тука средата е по-приятна ", обърна се финално Цветанов към представителите на финансовото министерство, които обикалят всички парламентарни комисии, с цел да показват направените планове за бюджет 2018 година " Поне е по-мъжка ", добави го Красимир Янков от Българска социалистическа партия. " Имайте поради тези, които са ви посрещнали най-добре ", приключи на смешка ръководителят на вътрешната комисия към представителите на финансовото министерство.

След съвещанието на комисията министър Радев изясни пред публицисти, че е имало закъснение в усвояването на отпуснатите от Еврокомисията 160 млн. евро по политически аргументи поради промените на държавни управления. За да бъдел почтен, Радев изясни още, че забързването е почнало от служебния кабинет. Към момента ведомството е усвоило 40-43 % от целево отпуснатите средства. Той увери, че страната няма да губи пари поради забавянето, защото след диалози с комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и поданство Димитрис Аврамопулос периодите са удължени с една година и - до октомври 2018 година, за част от парите и до началото на 2019 година за друга част.

В бюджета на Министерство на вътрешните работи са планувани пари и за възстановяване на уведомителната система, изясни Радев и даде образец с правените в София профилактики. От които се схваща, че тя не се чува добре, защото са ѝ нужни нови батерии. " Не е подменяно нищо от години, особено за акумулаторите се надявам да се намерят средства ", добави министърът. В парите за следващата година са планувани средства и за системата 112, като поръчката за нов програмен продукт би трябвало да бъде оповестена този месец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР