Около 180 войници, които имат опит с опасни химикали, са

...
Около 180 войници, които имат опит с опасни химикали, са
Коментари Харесай

Британски военни се включват в разследването на покушението срещу бившия руски шпионин

Около 180 бойци, които имат опит с рискови химикали, са изпратени в британския град Солсбъри, където в края на предходната седмица бяха открити в сериозно положение някогашния полковник от съветското ГРУ Сергей Скрипал и щерка му Юлия.

Според английските управляващи те са атакувани с невропаралитичен сътрудник, само че към момента не е явен произходът му. Двамата към момента са в сериозно положение.

Военните ще отстранен коли и предмети в региона и ще оказват помощ в следствието.

На 4 март 66-годишният Скрипал и 33-годишната му щерка бяха открити в безсъзнание на скамейка до търговски център в Солсбъри.

Полицията разшири периметъра на изолираната повърхност към мястото на престъплението и включи в него италиански ресторант и бирария, където руснаците са били преди за припаднат.

Беше изолиран и гробът на брачната половинка на Скрипал Людмила, която умря от рак през 2012, и паметната плоча на неговия наследник Александър, който беше кремиран предходната година и се счита, че е умрял от проблеми с черния дроб.

Властите се пробват да открият източника на нервно-паралитичния сътрудник, употребен против Скрипал и щерка му.

Британската полиция ревизира дали дъщерята на Скрипал, която е пристигнала от Москва предходната седмица, не е донесла без да знае нервно-паралитичния сътрудник в гибелен подарък

В петък на посещаване в Солсбъри бе вътрешният министър Амбър Хърд, която назова нападението " скандално”.

Министър Хърд сподели във връзка с вероятно присъединяване на Русия в нападението, че " в случай че се постанова да бъдат подхванати дейности, държавното управление ще го направи ".

Възможни отговори включват експулсирането на някои от 58-те съветски дипломати, някаква форма на протест на международното състезание по футбол или усилване на английското военно наличие в Източна Европа.

Москва реагира яростно на обвиняванията, че е забъркана, а съветският външен министър Сергей Лавров в петък ги отхвърли като " пропаганда”.

Той сподели, че Москва е подготвена да оказва помощ на Англия за следствие на отравянето на някогашен разузнавач с нервнопаралитичен газ, само че e възмутена от намеците, че Русия стои зад нападението.

В Адис Абеба, където е на посещаване, Сергей Лавров сподели в отговор на въпрос, че в случай че в действителност има интерес към помощта на Москва за едно или друго следствие, " било на отравяне на някакви английски жители, било на клюки за интервенция в предизборната акция на Съединени американски щати ", тя ще е подготвена да разиска тази опция.

Но с цел да се водят такива каузи, не би трябвало " незабавно да се тича към телевизионните екрани с голословни обвинявания ", а да се търси професионален контакт по съществуващите канали, в това число по линия на правоохранителните органи ".

По-рано тази седмица английският външен министър Борис Джонсън предизвести, че в случай че се намерят доказателства за присъединяване на Москва, Лондон е подготвен да реагира твърдо, в това число и с налагането на наказания, а от Кремъл предстоящо отхвърлиха да са забъркани.
Той припомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 година в Лондон. Бившият съветски шпионин умря, откакто бе изложен на контакт с радиоактивно вещество.
През 2006 година някогашният полковник от ГРУ Сергей Скрипал беше наказан на 13 години затвор за държавна измяна, тъй като от 1995 година продавал информация на английското разузнаване. През 2010 година той беше включен в замяна на шпиони сред Москва, Лондон и Вашингтон и се откри във Англия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР