Около 170 нови веца са построени в България от 2000

...
Около 170 нови веца са построени в България от 2000
Коментари Харесай

Около 170 веца са построени в последните 20 години, повечето са в защитени зони

Около 170 нови веца са издигнати в България от 2000 година до момента, по-голямата част от които са в зони от Натура 2000 и са с открити нарушавания при работата им. Данните изнесоха от риболовния клуб " Балканка ", който от години следи обстановката с реките и язовирите в страната и настоящите на тях вецове и подават сигнали за нарушавания. По информация от клуба в страната все още има към 260 работещи водноелектрически централи.

Темата за положението на водоемите в страната стана изключително настояща след случаите от последните месеци като разкопаването на коритото на река Вит, водната рецесия в Перник поради съвсем пресъхналия бент. Студена и риска от водна рецесия и в Ботевград, където при полупразния бент. Бебреш има дребен Водноелектрическа централа.

Според данните на " Балканка " 76% от всички вецове попадат в екологична система от предпазени зони в Европейски Съюз НАТУРА 2000, а 68% от централите са с открити тежки нарушавания. Дават образец с обстоятелството, че 95% от вецовете нямат наложителните рибни проходи или имат неработещи такива (това са уреди, които улесняват свободното прекосяване на мигриращите риби през бариерите на даден водоем).

От общо 260-те работещи водноелектрически централи 55% са вецове под 1MW, а те способстват единствено с 2.7% към общата конфигурирана мощ, съгласно данни на Дунавския регион за басейново ръководство, представени от " Балканка ". Вецовете под 10MW създават единствено 2% от електрическата енергия в страната.

" И това става при нарушавания. Ако стартират да работят в осъществяване на закона, производството им ще спадне до 1% от енергийния микс. За 1% ние унищожаваме стотици български реки и загубите са големи ", предизвести ръководителят на " Балканка " Иван Пандъков.

От сдружението дадоха доста образци по какъв начин реки след вецовете пресъхват, рибите измират, при изпускане на утайките всичко това отива в реките, те стават негодни за напояване и се нарушават екосистемите.

" Това, което се случва в Министерството на околната среда и водите, съгласно нас, би трябвало да се случи и в " Напоителни системи " (собственик на огромна част от язовирите в страната - бел.ред.) ", сподели Димитър Куманов от " Балканка ", разяснявайки инспекциите на прокуратурата и оставката на екоминистъра Нено Димов.

Като различен образец за съществени провали по реките от клуба показаха разкопаването на речните корита и отнемането на наноси. Това унищожава динамичните речни екосистеми, а може да докара и до инфраструктурни проблеми, да вземем за пример подкопаване на мостове, сходно на казуса с моста при река Марица в Пловдив.

Заради проблемите от " Балканка " упорстват за шест оставки в обвързваните с опазването на водоемите институции - на шефовете на Басейновите дирекции Дунавски и Източнобеломорски район - Петър Димитров и Цветелина Кънева, на регионалния шеф на Ловеч Ваня Събчева поради позволеното разкопаване на р. Вит, на шефа на ДНСК Иван Несторов и на шефа на екоинспекцията в Перник Пламен Ангелов поради обстановката с бент. " Студена ". От клуба са на мнение, че оставка следва да подаде и преди малко определеният за екоминистър Емил Димитров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР