Около 17 милиона бебета са родени в последната година в

...
Около 17 милиона бебета са родени в последната година в
Коментари Харесай

Замърсеният въздух в Азия поставя развитието на 17 милиона бебета в риск, предупреждава УНИЦЕФ

Около 17 милиона бебета са родени в последната година в регионите с най-замърсен въздух в света в Южна и Източна Азия. Токсичните равнища на замърсяване на въздуха там слага новородениет във висок риск от увреждания и пречат на пълноценното развиване на мозъците им, предизвестява организацията на Организация на обединените нации за децата УНИЦЕФ, представена от Би Би Си.

Най-засегнати са децата в Южна Азия, където попадат над 12 милиона от новородените. Родени са в градове като Делхи, където прахът във въздуха надвишава шест пъти допустимите правила съвсем целогодишно.

Вдишването на фините прахови частици може да повреди мозъчната тъкан и да забави фрапантно когнитивното развиване на бебетата, оповестява УНИЦЕФ в нов отчет. Там се показва, че качеството на въздуха има връзка и с вербалните и невербалните качества на децата, паметта и разнообразни неврологични проблеми. Според организацията това проличава даже от междинното равнище на оценките на децата в учебните заведения в тези региони. Получените увреждания са вечно.

Ново изследване в Лондон пък демонстрира, че мръсния въздух има въздействие и върху плода още преди да се роди. Учените го свързват с увеличаващ се проблем на недоносени бебета или родени с поднормено тегло, което също е причина за трайни увреждания и вечно неприятно здраве за тези деца.

С всеобщата урбанизация и неналичието на съответни ограничения против замърсяването на въздуха, от ден на ден и повече деца ще бъдат застрашени през идващите години, разясняват от организацията за децата на Организация на обединените нации. Специалистите предлагат да се усили използването на защитни маски, филтри за филтриране на въздуха в дома и родителите да заобикалят да извеждат децата на открито в пикови моменти на смога.

Миналата седмица в Делхи бяха регистрирани изключително рискови равнища на замърсяването, а локалната администрация дефинира казуса като " газова камера " за жителите на града. Част от учебните заведения в града бяха затворени, до момента в който отмине рецесията, а отварянето им още веднъж се посрещна с рецензия от родителите, че е преждевременно. Същият пик на замърсяване провокира повръщане измежду състезателите по време на мач по крикет в столицата на Индия.

В Северен Китай, където има същия проблем, нови калкулации демонстрират, че мръсния въздух съкратява живота на популацията със приблизително три години. Правителството се опита да наложи строги правила за излъчванията на индустриалните компании, само че съгласно локалните медии те всеобщо се нарушават.

Сателитните информации на УНИЦЕФ демонстрират, че казусът с мръсния въздух пораства застрашително и в някои градове в Африка.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (91)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР