Около 1600 военнослужещи са били разположени в околностите на Вашингтон,

...
Около 1600 военнослужещи са били разположени в околностите на Вашингтон,
Коментари Харесай

Военни готови да реагират във Вашингтон, знаменитости скъсват от критики Тръмп

Около 1600 военнослужещи са били ситуирани в покрайнините на Вашингтон, където избухнаха митинги и безредици поради гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд, оповестяват редица международни осведомителни организации, базирайки се на представителя на Пентагона Джонатан Хофман.
" Войниците, които са на дежурство, са ситуирани във военни бази в столичния район, само че не и в самия Вашингтон ", съобщи Хофман.
Според него, военните са " във висока степен на подготвеност за деяние ", само че не оказват помощ на цивилните управляващи, написа БГНЕС.
Във вторник вечерта, макар полицейския час, протестиращите се събраха в Белия дом, които скандираха разнообразни лозунги, в това число за оставката на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
Междувременно редица известни персони в Съединени американски щати поддържаха митингите - от режисьора Спайк Лий до Тейлър Суифт и Джордж Клуни.
Във кино лентата на Спайк Лий от 1989 година " Прави каквото би трябвало ", един от персонажите - Рахим, афроамериканец, живеещ в Бруклин е удушен от бяло ченге. За страдание, след гибелта на Джордж Флойд в Минеаполис, Минесота, посланието на кино лентата за расова неправда наподобява по-актуално от всеки път.
" Това е история, която се повтаря още веднъж и още веднъж и още веднъж ", съобщи Лий в изявление за CNN. Той дефинира Доналд Тръмп за разбойник, който се пробва да е деспот!
Актьорът Джордж Клуни също написа мощно есе против расизма за новинарския уебсайт Daily Beast, призовавайки за " систематична смяна " в страната: " Гневът и безсилието, които виждаме още веднъж да се разиграват по нашите улици, са единствено увещание за това какъв брой малко сме се отдалечили като страна от нашия първороден грях – робството…Това е нашата пандемия. Засяга ни всички и след 400 години занапред ще откриваме ваксина ", написа Клуни.
Огромният брой реакции на някои известия в обществените медии, критикуващи ръководството на Тръмп, също отразява възмущението на американците. Такъв е постът на Тейлър Суифт, която реагира на спорното изказване на американския президент в Twitter: " Когато стартира плячкосването, стартира стрелбата ". В коментара си Суифт написа: " /Тръмп/ разпалваше пожарите на бялото превъзходство и расизма по време на цялото си президентство ".
Някои звезди излязоха на улицата, присъединявайки се към протестиращите. Пeвицата Ариана Гранде беше измежду протестиращите през уикенда. Гранде написа в Твиттер, че мирните митинги " съвсем не се отразяват ", за разлика от насилствените подиуми, които притеглят вниманието на медиите.
Още: " Огромен митинг и сълзотворен газ в Париж - с претекст " Джордж Флойд (ВИДЕО) "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР