Около 160 000 български граждани трябва да получат обезщетение, но

...
Около 160 000 български граждани трябва да получат обезщетение, но
Коментари Харесай

Валентин Христов: 160 000 ще пият една студена вода за своите лихвоточки

Около 160 000 български жители би трябвало да получат обезщетение, само че тъй като срокът изтича в края на година, те ще пият една студена вода.
Това изясни ръководителят на Сдружението на притежателите на обезщетителни принадлежности Валентин Христов в предаването " Лице в лице " по бТВ.

Правителството утвърди 1,5 млн. лева да се дадат по бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд за погашение на насъбраните отговорности за левови обезщетения на жители, които имат многогодишни жилищно-спестовни влогове.

Това са притежателите на така наречен лихвоточки, които са утвърдени за обезщетяване поради загубата на влоговете в тогавашната Държавна спестовна каса, само че дали тези пари ще стигнат за компенсациите?

„ Тази вест ще зарадва последните 200 индивида, които имат да получават пари от лихвоточките, тъй като тази година в Националния обезщетителен жилищен фонд бяха планувани малко над 11 милиона лв.. Оказа се, че сумата, която би трябвало да се изплати до края на тази година е сред 12 и 13 милиона лв.. Така че държавното управление актуализира тези пари, с цел да може всички, които са подали заявките до 30 ноември 2016 година в съответните общини да получат след няколко години своите пари за лихвоточките си”. сподели още Христов.

През 1989 година в ДСК е имало 315 046 влога, чиито притежатели са спестявали с вярата да придобият жилище, 114 000 души са получили отплата до момента или 37% от хората, пресметна Христов, като добави че междинната стойност на компенсацията е 6000 лв..

„ Това е един проблем, който виси от 30 години”, съобщи още той.

„ 40 000 остават без никаква отплата, тъй като не са изпълнили редицата условия, с цел да получат тези лихвоточки като условията да не са имали парцели и коли над 60 000 лв., да не са сключвали покупко-продажби от 1981 година и така нататък безумия, посредством които другите държавни управления са създали по този начин, че колкото се може по-малко хора да получават тези обезщетения”, споделя Христов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР