Около 1500 лева на месец получават част от депутатите, въпреки

...
Около 1500 лева на месец получават част от депутатите, въпреки
Коментари Харесай

Депутати все пак прибират част от заплатите си, въпреки че гласуваха да ги дарят

 Около 1500 лв. на месец получават част от депутатите, макар че гласоподаваха да подаряват заплатите си за времето на изключителното състояние поради рецесията с ковид, пише  " 24 часа “.

След като Народното събрание гласоподава решението за даряване на заплатите, в сметките обаче не бяха включени допълните средства, които им се отпускат от бюджета на Народното събрание. Става въпрос за безотчетните спомагателни средства в размер на 2/3 от заплатите, които се поставят на всеки народен представител съгласно финансовите правила към правилника на Народното събрание. С тях се заплащат заплатите на сътрудници, водачи и други Това са жестоко към 2800 лева на човек на месец. От години обаче тези пари, или най-малко част от тях, се прибират от групата.

В ГЕРБ да вземем за пример още през 2011 година вкараха строги правила и отчетност – парите отиват в касата на групата и всеки, който желае да употребява от тях, може да го направи единствено по съответен мотив (организиране на мероприятие в изборния регион или среща с гласоподаватели или организации), като би трябвало да напише стимулирана поръчка, която да бъде утвърдена. От тези пари групата на ГЕРБ прави и доста дарения. Нямаме смяна в разпоредбите за тези пари, оповестиха от групата на ръководещите и през днешния ден.

В Българска социалистическа партия пък половината от тези 2/3 депутатите резервират за персонални разноски, а другите ги прибира групата, с цел да се заплаща на сътрудници и за общи мероприятия. Запознати обаче разкриха, че от началото на годината от тези пари се устоя и централата на " Позитано “ 20, защото партиите към момента не са получили първия транш от дотацията си за 2020 година

Подобна е обстановката и в групата на " Обединени патриоти ". Там безотчетните пари се разпределят по скица: 50% остават за депутата, 30% са за групата, а 20% - за партията.

1 393 627 лв. са постъпили по сметката на Министерство на здравеопазването от депутатски заплати, регистрира министър Кирил Ананиев на 30 април. Парламентът гласоподава депутатите да не получават заплати от 1 април до края на изключителното състояние. Засега бе несъмнено краят му да е 13 май.

4248 лева е заплатата на депутатите от 1 април. Тя се равнява на 3 пъти междинното брутно месечно заплащане в публичния бранш, което се преизчислява на тримесечие на база данни от Национален статистически институт. Това обаче е основата, върху която на всеки народен представител поотделно се начисляват в допълнение пари за стаж, професорска или друга научна купа, участия в комисии и разнообразни постове в Народното събрание – шефове на групи и комисии, заместници, секретари и други Така сумата става с сред 1000 и 2000 лв. по-висока, а за шефовете – и с по 3000 лв. от горната страна. Като последна сума депутатските заплати варират жестоко сред 6 и 8 хиляди лв..

Приблизително 30% от тази сума ще бъдат удържани в задатък за налози и осигуровки, както гласоподава Народното събрание. Така остават сред 3 и 4 хиляди лв. на човек. Тази част на заплатите се връща в бюджета на Народното събрание, откъдето се трансферира в бюджета на здравното министерство за битка с ковид.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР