Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от

...
Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от
Коментари Харесай

Китайски учени съобщиха за мутации на коронавируса

Около 150 промени в новия тип ковид са станали от началото на разпространяването на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S, които се отличаат със своята настъпателност. Това написа в отчет от китайски учени в сп. National Science Review.
Учените са анализирали 103 обществено налични генома на SARS-CoV-2 (COVID-19) и са открили 149 промени в варианта на вируса. Повечето от тях са се случили напоследък. Изследването демонстрира, че коронавирусът от новия вид към този момент се е разделил на два подтипа - L - най-често срещащя се (70%) и S – чийто дял е 30%.Учените отблеязват, че подтипът L се е срещал по-често  в ранните стадии на епидемията в Ухан, само че честотата му е намаляла при започване на януари, заяви РИА Новости.
Според създателите на отчета човешката интервенция е оказала мощно селективно въздействие на подтип L, който може да бъде по-агресивен и се популяризира по-бързо. От друга страна сравнителната разпространеност на подтип S, който е еволюционно по-стар и по-малко нападателен евентуално е повишена поради по-слабия селективен напън.
" Анализът ни допуска, че подтипът S, най-вероятно е първичната версия на  SARS-CoV-2. Резултатите от нашите проучвания също по този начин поддържат версиятаза това, че подтип L е по-агресивен, в сравнение с подтип S, а по този начин също и това, че човешката интервенция е трансформирала относителното разпространяване на подтипове  L и S скоро след експлоадирането на огнището ", написа още в публикацията. Авторите  на отчета означават още, че оценените в проучването данни към момента са доста лимитирани, по тази причина за по-нататъшния разбор и по-доброто схващане се изискват повече геномни и епидемиологични данни, а по този начин също и информаиця за клиничните признаци на пациенти със SARS-CoV-2 .
Припомняме, че на 31 декември 2019 година управляващите в Китай осведомиха Световната здравна организация (СЗО) за огнище на незнайна пневмония в град Ухан в централната част на страната. Специалистите откриха, че възбудител на заболяването е новият ковид. СЗО призна експлоадирането на огнището за изключителна обстановка от интернационално значение и даде публично название на болестта - COVID-19.
Последна информация и всичко за ковид може да видите в ТАЗИ СТАТИЯ 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР