Около 150 от общо 500 въпроса ще бъдат премахнати от

...
Около 150 от общо 500 въпроса ще бъдат премахнати от
Коментари Харесай

Новост при шофьорските изпити, отпадат множество въпроси от листовките

Около 150 от общо 500 въпроса ще бъдат отстранени от листовките за кандидат-шофьорите. Това стана ясно на последното съвещание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването, оповестява " Телеграф ".

То се е провело в четвъртък, 22 ноември, в Министерство на вътрешните работи с ръководител министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

" След спор участниците в полемиката се взе решение от Министерството на образованието и науката да не взимат отношение в теоретичния изпит за водачи. Всички въпроси ще се изготвят от специалисти от транспортното ведомство ", описаха участвали на съвещанието, до което медии не бяха допускани.

С смяната ще отпаднат питания, които нямат връзка с държанието на водач на пътя и сигурността на придвижването.

" Вече няма да има потребност да знаят какво е съотношението сред мощности и киловати, както и какво е карбуратор, да вземем за пример “, прецизираха от транспортното министерство.

Междувременно е стартирал план с европейски пари, който ще изследва и мери експанзията измежду водачите на пътя. Целта е да се трансформират психотестовете, на които са задължени да се подлагат професионалните водачи като тираджии и таксиджии, както и джигитите, останали без точки в контролните талони поради доста нарушавания.

" Отпуснатата сума е 378 000 лв. и с тях ще се разработят нови методики за проучване на психическата валидност на водачи на моторни транспортни средства ", оповестиха на съвещанието в Министерство на вътрешните работи от Института за проучване на популацията и индивида в Българската академия на науките.

Отново с финансиране от Европа са почнали и образования на доброволци, които ще влизат в ролята на лекари при произшествия. Инициативата е на Българския червен кръст.

" Всеки от тях ще има куфар за незабавна помощ и ще му подаваме сигнал, в случай че GPS-а на телефона му покаже, че е покрай произшествието ", обясниха от БЧК.

Тепърва от комисията ще се разискват и ограниченията за понижаване на злополуките и жертвите на пътя. Това ще се случи на съвещание на 4 декември./ Канал 3

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР