Около 15 септември вероятно ще бъдем близо до максимума на

...
Около 15 септември вероятно ще бъдем близо до максимума на
Коментари Харесай

Просветният министър: Около 15 септември вероятно ще бъдем близо до максимума на вълната

Около 15 септември евентуално ще бъдем покрай максимума на вълната. Това значи, че огромна част от страната ще бъде в „ алената зона “, предвижда в „ Лице в лице “ служебният министър на образованието Николай Денков.

„ Със сигурност ще има компликации, само че най-малко за първокласниците ще осигурим първи образователен ден, който да запомнят. След това според от съответната обстановка във всяко учебно заведение да се мине на оптимално присъствено образование, само че без да рискуваме живота и здравето на учителите и децата “, сподели Денков.

По думите му няма място за апели, които отиват в едната или другата прекаленост. Според него би трябвало да се приложи вярната мярка във всеки съответен случай.

Първите дни на септември ще има и повече информация за това каква част от педагогическия и непедагогическия личен състав е имунизиран.

Относно това дали ще се планува учениците да се тестват за ковид Николай Денков изясни, че с Министерството на здравеопазването се разисква въпроса за набирането на по-щадящи проби, при които се взима проба от устата.

Здравното министерство сега изследва какви са опциите за импорт на такива проби. Денков изрази вяра да бъдат обезпечени за началото на образователната година. Те ще са безвъзмездни.

„ Няма смисъл да се тестват 5, 10 или 20% от децата в едно учебно заведение и това да го назоваваме всеобщо тестване. Или тестваме всички деца, или единствено децата, които демонстрират признаци на заболяване “, посочи просветният министър.

Задачата на МОН е да обезпечи тези проби, а всяко учебно заведение ще взема решение по какъв начин ще работи. Ако имат единодушието на родителите и могат да тестват всички деца, ще имат опцията да го вършат всяка седмица.

„ Трябва обаче да има актуализация на бюджета, с цел да можем да осигурим тези проби. Те би трябвало да се закупят “, добави Николай Денков.

С решение на педагогическия съвет на обещано учебно заведение шефът ще провежда периодическото тестване на педагогическия и непедагогическия личен състав.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР