Около 15% от населението страда от безсъние. Хората се нуждаят

Около 15% от населението страда от безсъние. Хората се нуждаят ...

Защо не можете да спите нощем?.


Около 15% от населението страда от безсъние. Хората се нуждаят от около 8 часа сън всяка нощ, за да бъдат здрави. Ние проучихме причините за безсъние.

1. Множествена склероза

Учените от Калифорнийския университет проведоха проучване, което показва връзка между множествената склероза и безсънието. В проучването участват 2300 души с множествена склероза и 70% от тях имат разстройство на съня.

Заедно с чувството на умора (отличителна черта на множествена склероза) човек не може да заспи в продължение на поне 30 минути. Те често трябва да приемат хапчета за борба с безсънието им. Хората на възраст от 20 до 50 години са в рисковата група.

2. Стрес

Доказано е, че стресът причинява безсъние. Начинът, по който човек приема случващото се около него, засяга качеството на съня. Ако стресът е постоянен, безсънието може да стане хронично. 

3. Енергийни напитки

Консумацията на енергийни напитки се е увеличила през годините. Енергийните напитки правят хората по-силни и по-издръжливи, но нарушават качеството на съня и имат редица вредни ефекти върху здравето. Тези напитки съдържат кофеин, който стимулира централната нервна система. 

4. Астма

Екип от изследователи от университета в Питсбърг е установил, че безсънието е широко разпространено при възрастни с астма. 37% от пациентите, които имат проблеми с дишането, също имат нарушения на съня. 

Учените смятат, че е много важно пациентите с астма да лекуват безсънието си възможно най-бързо.

5. Инсулт

Проучване, проведено от учени от Университета в Съри, показва, че пациентите, които имат инсулт, също имат проблеми със съня, които оказват влияние върху качеството на живот като цяло. Изследователите вярват, че проблемите със съня, изпитвани от пациентите с инсулт, се дължат на редица фактори, които допринасят за това, като по-голямо психическо напрежение, болка и дискомфорт, както и намалени нива на физическа активност.

Източник: jenite.bg