Около 15 млн. лв. ще похарчат студентите на празника си,

...
Около 15 млн. лв. ще похарчат студентите на празника си,
Коментари Харесай

Около 15 млн. лв. ще похарчат студентите за 8 декември

Около 15 млн. лева ще похарчат студентите на празника си, демонстрират прогнозите на Института за разбори и оценки в туризма. Очаква се към 240 000 студенти и преподаватели от 51 висши учебни заведения в страната да честват на 8 декември.

Предпочитаните от тях дестинации тази година са зимните курорти - Банско, Пампорово и Боровец, разяснява Константин Занков от Института за разбори и оценки в туризма пред „ Блумбърг телевизия България “.

Други курорти като Велинград, Сандански, Хисаря и по-малки обитаеми места като Чифликсъщо притеглят младежите за празника, сподели Занков.

Той изясни още, че сумата, която ще похарчат студентите, зависи от дистанцията, мястото на пребиваване и броя нощувки.В къщите за посетители разноските са по-малко спрямо хотелите.

Освен в София най-вече студенти ще честват в Пловдив, Велико Търново, Варна и Благоевград.

Рекордно доста - към 4000 български студенти, са избрали да отбележат празника в чужбина, главно в европейски градове – Прага, Будапеща, Рим, Виена. Увеличението, което следим в този момент, е основно поради евтините полети на ниско тарифните самолетни компании, сподели Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма пред бТВ.

Според статистиката студентите приблизително са заделили по 60 лв. за празника.

От Министерство на вътрешните работи дадоха обещание засилено полицейско наличие в курортите. Засилени инспекции ще има и по пътищата за неправоспособни млади водачи, както и за водачи под въздействието на алкохол и наркотични субстанции.

За първи път студентският празник се отбелязва в България през 1903 г.През 1944 година датата е сменена с 17 ноември - Международен ден на студентската взаимност, а през 1962 година празникът на университета още веднъж е възобновен на 8 декември.

От 1994 година насам Съветът на ректорите на висшите учебни заведения приема 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР