Около 15 фирми са се включили в конкурса на БНТ

...
Около 15 фирми са се включили в конкурса на БНТ
Коментари Харесай

БНТ пак е в изкушението на външните продукции

Около 15 компании са се присъединили в състезанието на Българска национална телевизия за нови излъчвания по БНТ1 на външни продуценти, които малкия екран е длъжна да предизвиква и включва в програмната си скица. Срокът за присъединяване в състезанието изтече предишния петък. По закон националните малките екрани би трябвало да дават не по-малко от 12% от времето си за така наречен самостоятелни продуценти. Внесените хрумвания за нови излъчвания по БНТ1 всъщност са към 20, защото част от продуцентите са кандидатствали с повече от един план, заяви отговорникът за външните продуценти в Българска национална телевизия Евгения Атанасова. В пресяването са се присъединили както към този момент одобрени имена, по този начин и по-неизвестни компании, добави тя, без да даде повече детайлности. Правилникът на Българска национална телевизия планува предложенията да се прегледат от комисия, назначена със заповед на генералния шеф Емил Кошлуков. В документа не се показва категорично какъв брой индивида и хора от кои структури на телевизията трябва да вземат участие в нея. Доста общо е казано, че водещи за оценката са „ художествените и естетическите качества на предложенията “. Посочено е още, че комисията избира най-хубавите хрумвания с нормално болшинство и внася протокол с стимулираните си решения за одобряване от УС на Българска национална телевизия. Според Атанасова доникъде на ноември може да се чака комисията да е подготвена с решенията за победител в обособените категории.

В началото на октомври управлението на Българска национална телевизия заяви, че има намерение да обнови схемата на БНТ1 с четири нови развлекателни излъчвания. Първата позиция е за едночасово вечерно шоу, което да се излъчва в съботния или неделния праймтайм. Изискванията подсказват, че на „ Сан Стефано “ 29 се надяват

 

да намерят правоприемник на „ Шоуто на Канала “,

 

което ходя до пролетта на м.г. Съгласно регламента новият вечерен блок би трябвало да е „ истинска, българска, развлекателна продукция със забавно-хумористична устременост “.

Телевизията разгласи още конкурс за игра или съревнование, което да замести „ Стани богат “. Тя може да трае както 30 минути, по този начин и час, като проектите са да се гледа сред понеделник и петък в следобедно-вечерния пояс.

Телевизията търси още младежко предаване, което да се излъчва един път седмично и да покрива тематики от света на технологиите, знанието и живота в мрежата. Новата графа би трябвало да не е по-дълга от 30 минути. Четвъртата позиция е за музикално предаване, на чийто продуцент се дава опция самичък да предложи времетраенето на плана и ден и час на излъчване.

В изискванията е маркирано, че в състезанието не може да вземат участие продуценти, които са “свързани лица ” със чиновници на Българска национална телевизия и с членове на управителния съвет. Именно свързаността на участниците, както и непрозрачността на процедурата бяха главните проблеми на последния към този момент външен конкурс в Българска национална телевизия, провел се през 2018 г.  В мандата на някогашния началник на телевизията Константин Каменаров, когато неговият наследник Кошлуков бе програмен шеф на БНТ1, се състоя конкурс за външни излъчвания, който се отличи с загадъчност. В хода му обществото нито един път не получи публична информация за броя на претендентите, а най-после не бе съобщено и по какви критерии са определени спечелилите. Първоначално поръчки за присъединяване трябваше да се подават до март 2018 година, само че след това срокът бе продължен с един месец. В последна сметка предходната есен по БНТ1 потеглиха няколко нови рубрики, огромна част от които доста мъчно можеха да се дефинират като подобаващи за социална медия. Първоначално от Българска национална телевизия се похвалиха, че след дългогодишно спиране връщат на екран „ Стани богат “, само че по-късно стана ясно, че

 

бюджетът на играта е скандално висок

 

Не по-малко противоречива графа бе и „ Спортисимо “, която се оказа продуцирана от компания на съучастник на тогавашния началник на спортния отдел Витомир Саръиванов. В рамките на същия конкурс с предаване по БНТ1 се снабди и Деница Гергова, брачна половинка на притежателя на рекламни организации Красимир Гергов. Нейната графа „ Пътеки “ участва и до момента в утринната неделна схема на канала.

След старта на новите формати се появиха сигнали, че някои от тях са извънредно неизгодни за Българска национална телевизия и че „ посредством “ на договорите с външни продуценти публичната медия затъва финансово. По време на състезанието за нов шеф, извършен след оставката на Каменаров, се изнесоха данни, че вследствие на редица противоречиви управнически решения, измежду които и скъпите излъчвания, Българска национална телевизия натрупа недостиг, който в края на годината може да надвиши 40 млн. лева Съобщено бе, че бюджетът на „ Стани богат “ е над 22 000 лева на брой при единствено 400 000 лева доходи от реклама за цялата година, а на „ Спортисимо “ - към 5000 лева дневно.

Във финала на този абсурден конкурс за нов началник на „ Сан Стефано “ 29 бе определен точно дотогавашният програмен шеф Кошлуков, който даде обещание да спре или предоговори неизгодните контракти. Обещанието бе изпълнено отчасти, защото и след редуцирането Българска национална телевизия продължи да заплаща за " Бързо, елементарно, вкусно "  над 4000 лева на брой. Както „ Сега “ писа, притежател на формата е фирма  " Еф Хикс Камера ", която е сдружение на продуцента Нико Тупарев и на още две физически лица. За този контракт стана ясно и че през февруари т.г. някогашният началник Каменаров е сключил в допълнение споразумение за закупуването на още 180 броя от него.

На този фон ще бъде любопитно да се види дали героите от досегашните кавги ще видят в състезанието нова опция да се запишат на държавната хранилка. И дали външните продукции ще продължат да бъдат съществена тежест на телевизионния бюджет, без от това да печелят феновете.

 

Щедрост

Управляващите възнамеряват да усилят с почти 10% дотацията на Българска национална телевизия за идната година, проличава от приетия от Министерството на финансите план за 2020 година Финансовите отношения на публичната телевизия с централния бюджет се планува да бъдат в размер на 70.9 млн. лева Отделно Българска национална телевизия ще получи и малко над 6 млн. за финансови разноски. През тази година дотацията на малкия екран е около 66 млн. лева Ако нарастването стане факт, то ще е първото от няколко години. Щедростта идва, откакто през лятото новоизбраният тогава началник на медията Емил Кошлуков прикани Народното събрание и кабинета да дадат повече пари или да трансформират формулата за финансиране на Българска национална телевизия и БНР. Кошлуков добави, че е подготвен да работи в тясно съдействие с финансовото министерство против това да му бъдат отпуснати повече средства. Бившият депутат мотивира настояването си, че вследствие на неприятно ръководство през последните години Българска национална телевизия е натрупала отговорности от над 30 млн. лева и че сега малкия екран се намира в положение на " механически банкрут ".        

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР